archiwum w szkole podstawowej prowadzonej przez Stowarzyszenie

Zaczęty przez kaśka, Lipiec 26, 2012,

Poprzedni wątek - Następny wątek

kaśka

Pracuję w szkole podstawowej prowadzonej przez Stowarzyszenie, od września mam zostać w niej dyrektorem. Wiem, że nie ma w tej szkole wykazu akt ani instrukcji kancelaryjnej, ważne dokumenty są archiwizowane w nieuporządkowany sposób, o ile mi wiadomo nie nadaje się im żadnych sygnatur. Proszę o pomoc gdzie mogłabym się udać po wskazówki i radę jak to ma wyglądać, żeby było zgodnie z prawem. Czy istnieją dokładne wytyczne jak takie archiwum ma wyglądać i kto to zatwierdza oraz kto może zajmować się tworzeniem i archiwizacją w takiej szkole ( czy może to być dyrektor a jeśli tak czy musi mieć jakieś przeszkolenie pod tym względem? Szkoła jest bardzo mała i nie zatrudnia sekretarki). I jeszcze jedno pytanie, czy Stowarzyszenie, które prowadzi tą szkołę powinno mieć też coś takiego. Dziękuję za odpowiedź.

marcia

O radę najlepiej zwrócić się do swojego archiwum państwowego. Na pewno doradzą i wyjaśnią wątpliwości :)
"Życie jest zbyt krótkie, by było małe." B. Disraeli.

archum89

MarcinP

Wykaz akt typowych również znajduje się na stronie podanej przez archum89 (zarządzanie dokumentacją).