Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

paginacja w teczce

Zaczęty przez krzysiekp, Maj 30, 2012,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzysiekp

witam
otrzymałem teczkę dotyczącą projektu nowatorskiego składającą się z wnioskiem o zgłoszeniu projektu do którego załącznikiem jest dokumentacja projektowa, analizy ekspertów, korespondencja i ostateczna decyzja Urzędu Patentowego. Wszystko ułożone zgodnie z przebiegiem procesu patentowego a wątpliwości dotyczą jak numerować zdjęcia które są załącznikami projektu. Jeżeli projekt kończy się na stronie np. 20 to kolejne zdjęcia zachowują dalsza numerację i np. po trzech zdjęciach kolejny dokument np. analiza ekspertów będzie numerowana jako 24 itd.?
Proszę o cenne wskazówki

archum89

Tak, zgodnie z Instrukcją archiwalną, paragraf 15 pkt 4- uporządkowanie dokumentacji polega na: "ponumerowaniu stron materiałów archiwalnych zwykłym miękkim ołówkiem, przez naniesienie numeru strony w prawym górnym rogu, liczbę stron w danej teczce podaje się na wewnętrznej części tylnej okładki w formie zapisu "Niniejsza teczka zawiera.... stron kolejno ponumerowanych. [miejscowosc, data, podpis]".
Więc skoro pisze się, że teczka ZAWIERA tyle i tyle stron to moim zdaniem powinieneś zachowywać dalszą numerację tak jak napisałeś :)

krzysiekp

Czy w przypadku dyskietek, płyt CD postępować tak samo tzn. nadawać numer na opakowaniu danego nośnika czy na samym bezpośrednio nośniku?

Rovan

Nośniki stanowiące załącznik do dokumentacji papierowej powinno się umieszczać w opisanych kopertach. Paginacja na kopercie.

krzysiekp

dzięki wam za cenne wskazówki
pozdrawiam

MarcinP

Informatyczne nośniki danych powinno się wyłączać z dokumentacji aktowej (z teczek) i przekazywać do archiwum zakładowego na spisach informatycznych nośników danych.

Rovan

Owszem - jeśli obowiązuje nas rozp. PRM z 18.01.2011, prowadzimy osobne składy chronologiczny i informatyczny.
Jeśli natomiast nośnik stanowi załącznik do dokumentu w formie papierowej papierowej prowadzonej w systemie tradycyjnym, powinien zostać pozostawiony w aktach sprawy. W przeciwnym wypadku doprowadzimy do rozbicia jednostki aktowej.

MarcinP

Tak, jeśli obowiązuje nas Rozp. PRM z 18 I 2011 r. i mamy system tradycyjny (papierowy), wówczas informatyczne nośniki danych również przekazujemy do archiwum zakładowego na osobnych spisach zdawczo-odbiorczych informatycznych nośników danych.

Rovan

Nie wiem w jakiej jednostce pracuje krzysiekp. Ponieważ ja pracuję w urzędzie, który nie podlega pod rozporządzenie PRM z 18.01.11 rozpatrywałem problem z punktu widzenia takiej właśnie jednostki. Natomiast w odniesieniu do urzędów które podlegają pod w/w rozporządzenie, masz oczywiście słuszność.