Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Dokumentacja z 2011 roku - czy mogę przyjąć???

Zaczęty przez dorota017, Maj 21, 2012,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dorota017

Witam,
Od niedawna zajmuję się prowadzeniem archiwum zakładowego, jednak z tego co mówił mi mój poprzednik wiem, że dokumentację powinnam przyjąć do archiwum po okresie 2-letniej karencji. Chyba, że się mylę?
Jestem pracownikiem filii urzędu, z początkiem tego roku część pracowników została przeniesiona do siedziby urzędu, ich dokumentacja została tutaj na miejscu i czekała, aż upłunie okres karencji. Jednak w związku z tym, że jeden z pracowników odchodzi Dyrektor kazał mi przyjąć do archiwum jego dokumentację z 2011 roku. Kiedy odmówiłam zarządał abym przedstawiła mu przepisy, które mi tego zabraniają. Szukam, szukam i nie bardzo mogę znaleźć, właśnie jestem na etapie przeglądania rozporządzeń, ale nie wiem jak długo mi to zajmie, a to dość pilne. Proszę pomóżcie.
Pozdrawiem.

muniekdm

Jeśli jest wolne miejsce to można przejąć dokumentację wcześniej. Myślę, ze lepiej, aby dokumenty trafiły do archiwum niz zalegały gdzieś w szafach, zwłaszcza, że pracownik za nie odpowiedzialny odchodzi.

inka

Ja na początku 2012 r. przyjęłam dokumentację z 2011 r. od pracownika odchodzącego na emeryturę. Sądzę, że w takiej sytuacji teczki spraw zakończonych można przyjąć do a.z., a te w toku powinni przejąć inni pracownicy.

Jarek

Ręce opadają  :-\
Po cholerę te wszystkie rozporządzenia, instrukcje archiwalne, szkolenia etc, etc. skoro jak przychodzi co do czego to uważacie że w takim omijaniu zasad nie ma niczego złego?
Akta pracownika który odchodzi to zmartwienie jego przełożonego, on odpowiada za te dokumenty, może je powierzyć innemu swojemu pracownikowi.
Jeśli obejmuje Cię roporządzenie z 18 stycznia 2011 r. to wystarczy przywołać jego zapisy. Jeśli nie wiesz czy Cię obejmuje, wystarczyło napisać w jakim urzędzie pracujesz.

ps. Przez jakiś czas nie będę pilnował dyskusji w "Archiwach Zakładowych", więc tym bardziej proszę byście zastanowili się zawsze nad tym co doradzacie innym.
Jarek Orszulak

archum89

Skoro ten pracownik odchodzi, to chyba ktoś przejmie  jego kompetencje prawda? Więc to ten odchodzący pracownik jest odpowiedzialny za to by przekazać protokołem swoją dokumentację nowemu pracownikowi, bądź komórce organizacyjnej.

stany

Zawsze ,tak mi się wydaje w większości jednostek są problemy z przekazaniem akt do AZ , a to z powodu niezakończenia spraw , a to z powodu braku czasu itp. i chyba z tych powodów  przedłużono okres przechowywania  w   k. o.  , a może ktoś wie dlaczego wydłużono czas przechowywania w  k. o.  i  podzieli się tą wiadomością ?
Osobiście uważam , że nic się nie stanie jak wcześniej przyjmiemy akta do AZ , a gdyby już , to skutkiem będzie tylko niepotrzebna strata czasu dla korzystającego i archiwisty , gdyby nastąpiła potrzeba udostępnienia.
Oczywiście nie pisze ,że jest to zgodne z przepisami , ale w wyjątkowych sytuacjach np. braku miejsca w k.o. , będę też przyjmował wcześniej.

dorota017

Dzięki za odpowiedzi. Pracuję w Urzędzie Pracy, i wydaje mi się, że pieczę nad w/w dokumentacją równie dobrze może przejąć kierownik działu, jak i pracownik który zajmuje równoległe stanowisko co osoba, która odchodzi. Hmm jutro zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

Jarek

Jedyne przepisy do których powinnaś zaglądnąć to instrukcja kancelaryjna i archiwalna, obowiązujące w Twoim urzędzie. AKta komórki przekazują kompletnymi rocznikami, po określonym czasie. Koniec, kropka.
Jarek Orszulak