Internetowe Forum Archiwalne > Udostępnianie
Udostępnianie - dziś i jutro. Propozycja sympozjum/konferencji.
Filip Kwiatek:
Wstępnie mogę zgłosić wystąpienie na temat udostępniania fotografii.
Pozdrawiam
luke:
Robercie,
ja również włączę się w tę inicjatywę i na razie roboczo zgłoszę temat udostępniania kopii cyfrowych on-line.
łączę pozdrowienia
Andrzej Choniawko:
A może pomyśleć, by swoimi refleksjami podzielili się podczas takiej konferencji najbardziej zainteresowani, czyli użytkownicy, najlepiej tacy co z niejednej pracowni naukowej chleb jedli.
Rafał Rufus Magryś:
Myślę, że to dobry pomysł - co sądzisz Robercie?
R.
Robert:
Refleksje/opinie nt. pewnych kwestii "technicznych" ze strony użytkowników brałem pod uwagę na samym początku. A że większość z nas z pewnością w roli użytkownika występowała... :) Ogólne założenie jest takie: udostępnianie z perspektywy archiwisty i użytkownika.
Tu przewiduję właśnie projekt ankietowy. Rozważam kilka koncepcji, zarówno formę tradycyjną ankiet (papierowe), jak i elektroniczną. Oczywiście anonimowych. Ta pierwsza oczywiście byłaby bardziej powszechna (np. udostępnienie ankiet w pracowniach naukowych). Pozostaje problem organizacyjny, bo albo ankiety musiałyby być przesłane do mnie, albo same ich wyniki. Wstępnie przewidywałem czas jednego miesiąca (po sprawozdaniach ;)). Jako alternatywę widziałbym ankietę elektroniczną.
Jak tylko opracuję pewne zagadnienia, chętnie poddam pod dyskusję. Pominąłbym w tym miejscu odniesienia do np. godzin realizacji zamówień w pracowniach, ewentualnych limitów udostępnionych j.a., co ma swoje uzasadnienie w regulaminach wewnętrznych, czy drażliwą kwestię stosunku pracownika do użytkownika i odwrotnie, co jest problemem innej natury. Będzie to ujęte w zupełnie innym kontekście.
Szerzej wkrótce :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej