Internetowe Forum Archiwalne > Udostępnianie
Udostępnianie - dziś i jutro. Propozycja sympozjum/konferencji.
Marek Gieroń:
Moja propozycja - "'EMPEU' czyli bajka o użytkowniku, który nie widział rewersu"
Robert:
Dziękuję, to jedno z wystąpień, na które szczególnie czekam :)
nikodem.b:
--- Cytuj ---A może pomyśleć, by swoimi refleksjami podzielili się podczas takiej konferencji najbardziej zainteresowani, czyli użytkownicy, najlepiej tacy co z niejednej pracowni naukowej chleb jedli
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Myślę, że to dobry pomysł
--- Koniec cytatu ---
Gdyby przeciętnego "użytkownika" Poczty Polskiej zapytać, jak jego zdaniem powinna wyglądać obsługa klientów i jakie miałby życzenia do tej szacownej instytucji, pewnie chciałby wysyłać listy za darmo, bez kolejki, na poczcie działającej 24h na każdym rogu ulicy...
Oczywiście użytkownicy archiwów państwowych są bardziej "wyrobieni", zaś urząd, jakim jest archiwum państwowe, to nie urząd pocztowy...stąd i ww. porównanie ze wszech miar chybione... ;D ;D ;D
Robert:
Nie jestem przekonany, czy akurat kwestia cen mieści się w słowie "obsługa". Akurat ten element w przypadku problematyki udostępniania nie ma i nie powinien mieć znaczenia, zarówno dla archiwistów (w metodyce archiwalnej problem cen przecież nie funkcjonuje), jak i użytkowników (zarządzenia, przepisy porządkowe regulujące kwestie udostępniania w PN także o tym nie traktują - od tego są cenniki i dotyczą one usług, powiedzmy "doczepionych" w określonych przypadkach udostępniania pośredniego, pomijając reprografię). Zgodzę się zatem, że ww. porównanie jest chybione ;D
Nie chcę zatem, abyśmy rozważali o cenach czy ludzkich zachowaniach, bo to jest temat w moim odczuciu na zupełnie inną dyskusję. Jak się domyślam, Panu Andrzejowi o takie refleksje z pewnością także nie chodziło... (chyba) :)
Poza tym, Poczta Polska to już jednak nie "urząd" (o ile w ogóle takim była). Sami podają na stronie www, iż są "firmą". To tak na marginesie. Proszę sobie aż tak tego nie brać do serca... Akurat dziś jakoś wyjątkowo od samego rana czepiam się wszystkiego, co możliwe ;D W każdym razie zapraszam w maju do Torunia.
Wracając do tematu, żeby nie ograniczać się wyłącznie do udostępniania bezpośredniego w PN (wbrew pozorom cała otoczka organizacyjna w przypadku dostarczenia j.a. z magazynu do pracowni jest procesem złożonym :) ), czy też on-line, zachęcam do przygotowania tematów z zakresu szeroko rozumianej informacji archiwalnej, niezwykle ważnej w całym procesie udostępniania.
PS. Chętnie widziałbym "konfrontację" organizacyjnego modelu rzeszowskiego np. z lubelskim. Czekam zatem na propozycje kolegów z Lublina ;)
Mam przed oczami wizję tego spotkania. Czułbym się zawiedziony, gdyby nam się nie udało ;)
Robert:
Witam...
W temacie póki co cisza, ale z idei nie zrezygnowałem. Udostępnianie to temat szeroki. Nie chcąc ograniczać się do prezentacji "technicznych" (narzędziowych), "biorę" w zasadzie wszystko, co z udostępnianiem się łączy. Także informację archiwalną. Proszę przesyłać robocze tytuły referatów/prezentacji, co bym mógł ustalić program.
Mogę powiedzieć, że są arcyciekawe propozycje np. z bibliotek. Taka mała konfrontacja. Tu ukłony też w stronę NAC, ale nie tylko :) udostępnianie fotografii, czy in. kopii cyfrowych - chętnie to widzę w programie! Liczę na Was! ;) Choć zdaję sobie sprawę z tego, że kilka osób może nie być już zainteresowanych udziałem... (wciąż mam jednak nadzieję).
Proszę jednocześnie szerzyć tę informację i zachętę w otoczeniu. Propozycję potrzebuję w zasadzie na "już". Mamy, powiedzmy, zielone światło z WNH UMK w Toruniu, SAP O/Toruń i AP w Toruniu - te zacne instytucje służą nam wszelką pomocą. Oficjalne zaproszenie do udziału wkrótce być powinno.
Termin oczywiście pozostałby bez zmian - powiedzmy druga połowa/końcówka maja.
Pozdrowienia!
PS. Zgodnie z sugestiami - temat sympozjum dostosuję do tematów, jakie napłyną.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej