Internetowe Forum Archiwalne > Udostępnianie
Udostępnianie - dziś i jutro. Propozycja sympozjum/konferencji.
Robert:
Szanowne Koleżanki i Szanowni Koledzy, :)
Niektórzy już co nieco o propozycji wiedzą, inni być może jeszcze nie. W ostatnim czasie, przy okazji prac nad specyfikacją modułu obsługi pracowni naukowej dla ZoSIA i referatu wygłoszonego na zebraniu zorganizowanym przez Archiwum Państwowe w Toruniu oraz Stowarzyszenie Archiwistów Polskich Oddział w Toruniu dn. 21 grudnia 2011 r., zrodziła się myśl organizacji sympozjum/konferencji poświęconej zagadnieniu udostępniania, przede wszystkim bezpośredniego, w archiwach państwowych.
Spotkanie odbyłoby się w Toruniu mniej więcej w połowie maja. Takie są moje założenia. Szczegóły dotyczące spraw stricte technicznych i organizacyjnych pozostają do uzgodnienia i liczę też tutaj na pomoc Zakładu Archiwistyki UMK w Toruniu. Możemy, o czym zostałem zapewniony, liczyć na patronat Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych.
Osobiście uważam, iż dyskusja w tym zakresie jest potrzebna i chyba nie jestem w tym twierdzeniu odosobniony. Warto podjąć tematy wynikające z naszej codziennej praktyki, omówić kierunki i możliwości, jakie możemy wykorzystać w celu usprawnienia nie tylko naszej pracy, ale także wyjść naprzeciw oczekiwaniom użytkowników, których charakter i liczba również się zmieniły. Chciałbym, abyśmy po raz kolejny uniknęli sytuacji, kiedy otrzymujemy narzędzie, z którego korzystać będzie jedno, czy dwa archiwa, reszta natomiast pozostanie w tzw. martwym punkcie. Punkcie, który tak na dobrą sprawę nikogo nie satysfakcjonuje.
Jeśli chodzi o zakres merytoryczny, widziałbym tutaj zarówno referaty "problemowe" (nieco teorii), jak i prezentacje informatycznych systemów wspomagających proces udostępniania w AP, czyli coś zbliżonego do przyszłego modulu obsługi pracowni dla ZoSIA. Takie zestawienie w perspektywie możliwych zmian mogłoby być ciekawe i wielce pouczające.
Mając na uwadze powyższe, zapraszam do udziału wszystkich chętnych, przede wszystkim "praktyków" z archiwów państwowych, niemniej każdy głos będzie mile widziany (słyszany :)), także z innych instytucji (np. archiwa kościelne, biblioteki, muzea). Zapraszam zatem do zgłaszania propozycji wystąpień, co ułatwi i przyspieszy organizację spotkania.
Propozycje tytułu sympozjum również pożądane. Swoją, wstępną, podałem w tytule.
Pozdrawiam i czekam na odzew*, a wiem, że chętni są ;)
---------
* Jeśli nie tutaj, to na mój adres email. (podam w wiadomości prywatnej) :)
Bogusława Deryło:
Co do tytułu to ma m już jedną propozycję: wyrzucić "wczoraj", bo z perspektywy "dziś' i "jutro" to już prehistoria.
A ponieważ jest styczeń, sam się też nasuwa pomysł na wystąpienie pt. "Sprawozdanie roczne z udostępniania - prawda czy fikcja, a może tylko syzyfowa praca". ;D
Ale żeby miało ono jakikolwiek sens, potrzebowałabym pomocy koleżanek i kolegów, w postaci wypełnienia (szczerze) pewnej ankiety. Są już może jacyś chętni?
Robert:
Dzięki!
Chętni są, jak najbardziej! Ja zresztą też odwdzięczę się ankietą ;D
Robert:
Dodam jeszcze, że planuję nieco szerszy projekt ankietowy, o czym poinformuję mam nadzieję niebawem (licząc także na Waszą pomoc) i wystąpienie nr 2 dot. problemów udostępniania archiwaliów proweniencji prywatnej ze wskazaniem na praktykę w tym zakresie. :)
Rafał Rufus Magryś:
Robercie,
Świetna inicjatywa - a "problem" ;)... czy może raczej problematyka - codzienna, warta omówienia - bardzo chętnie włączę w miarę możliwości i zachęcam innych forumowiczów do wsparcia inicjatywy!
Pozdrawiam
Rafał
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej