Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Prowadzenie teczek - tworzenie podteczek, teczek zbiorczych

Zaczęty przez marcia, Październik 21, 2011,

Poprzedni wątek - Następny wątek

MarcinP

Cytat: MarcinP w Marzec 06, 2012,
A swoją drogą tworzenie podteczki, gdy w teczce macierzystej nie ma ani jednej sprawy jest całkowicie bez sensu  ;D

A nic podobnego. No chyba że jest tam tylko jedna podteczka  :D
[/quote]

Właśnie do tego się odnosiłem  ;)

stany

Czyli  po upływie jednego roku, po zakończeniu spraw nie można przyjąć do AZ  ?

MarcinP

Ja przyjmuję z dwóch wydziałów już po roku od zakończenia spraw. Niezgodnie z IK 2011, ponieważ w komórkach organizacyjnych nie ma po prostu miejsca na przechowywanie bieżących akt.

Dory

Tak sobie dla sportu czytam instrukcję kancelaryjną z 18 stycznia 2011 r.
Mógłby ktoś wyjaśnić, o co chodzi w pk. 5 i 6 par. 53.
5. Dopuszcza się zakładanie teczek aktowych dla podmiotu lub przedmiotu spraw, w których grupuje się wiele akt spraw, o różnych numerach spraw, ale zarejestrowanych w jednym spisie spraw teczki aktowej. W takim przypadku w teczkach założonych dla podmiotu lub przedmiotu sprawy nie prowadzi się dodatkowych spisów spraw.

Możecie podać jakiś przykład unaoczniający ten zapis?

6. W przypadkach określonych odrębnymi przepisami zakłada się teczki zbiorcze, do których odkłada się akta spraw zarejestrowanych w kilku różnych spisach spraw (np. akta osobowe).
Na przykładzie akt osobowych: można tu np. znaleźć wnioski o podwyżkę/premię (kopie), zgodę na piśmie od dyrektora itd., czyli sprawa pt. Przyznanie podwyżki została zarejestrowana, powiedzmy, w komórce Dyrektor, a w aktach osobowych znajduje się tylko kopia. I tak może być też z innymi różnymi sprawami dotyczącymi jakiegoś pracownika, dla którego założono teczkę. Dobrze rozumiem?
Jakie mogą być inne przykłady teczek zbiorczych?

marcia

Powiedzmy, że chcesz np. zebrać wszelkie możliwe wiadomości na temat domu pomocy społecznej o nazwie x w miejscowości y. Chcesz to mieć w jednym miejscu. Do takiej teczki zbierasz więc info z innych, np. wyciągasz coś z teczki dot. kontroli domów społecznych, z innej bierzesz dokumenty nt budżetu dla tego domu pomocy, z jeszcze innej masz dokumenty nt dyrektorów i kadry, z jeszcze innej ewidencję osób korzystających z tej pomocy. To jest wtedy taka teczka z punktu 5 :)
"Życie jest zbyt krótkie, by było małe." B. Disraeli.

Zbigniew Marek

Cytat: marcia w Październik 04, 2012,
Powiedzmy, że chcesz np. zebrać wszelkie możliwe wiadomości na temat domu pomocy społecznej o nazwie x w miejscowości y. Chcesz to mieć w jednym miejscu. Do takiej teczki zbierasz więc info z innych, np. wyciągasz coś z teczki dot. kontroli domów społecznych, z innej bierzesz dokumenty nt budżetu dla tego domu pomocy, z jeszcze innej masz dokumenty nt dyrektorów i kadry, z jeszcze innej ewidencję osób korzystających z tej pomocy. To jest wtedy taka teczka z punktu 5 :)

NIE !!!
To jest ewidentny przykład na zapis w punkcie 6. (a nie 5.) - taką teczkę tworzymy tylko i wyłącznie jeżeli przepisy na to wskazują, np. jakieś sprawy rejestrowe.

Przykład do punktu 5:
Załóżmy, że instytucja rocznie rozpisuje 100 przetargów na zakup artykułów biurowych, z tego 20 na zakup ołówków, 40 na zakup długopisów i 40 na zakup spinaczy. Wszystkie te sprawy zostaną zarejestrowane w jednym spisie spraw (jednej teczce), jednakże ze względów np. praktycznych osobie(om) je załatwiającym wygodniej będzie, żeby wszystkie przetargi na ołówki były w jednym miejscu (teczce), na długopisy w innym itd.

Jarek

Zapytanie podpięto do odpowiedniego wątku. Jak sądzę jego lektura da wyczerpującą odpowiedź.
Jarek Orszulak

kecajax

W nowej instrukcji kancelaryjnej jest mowa o możliwości wydzielania określonych spraw z danej klasy w wykazie akt w osobne zbiory to
dla danego numeru sprawy, o którym mowa w ust. 3 pkt 3, który jest podstawą wydzielenia grupy spraw, zakłada
się oddzielny spis spraw (Paragraf 5 ustęp 6). Nie jestem pewny czy dobrze to zrozumiałem. Czy wg tego zapisu wydzielamy sprawy które już po stworzeniu teczki przeklasyfikowaliśmy na inną klasę z JRWA? Czy chodzi tu o grupę spraw dla której można stworzyć odrębną teczkę?

marcia

Klasyfikacja zostaje taka sama. Chodzi tylko o stworzenie tzw. podteczki. Jeśli podasz mi maila, to podeślę Ci prezentację z komentarzem o podteczce. Chyba że plik można jakoś dodać tutaj :)

martusia1807

Marcia, czy mogę prosić o przesłanie tej prezentacji.
Podaję mail: martusia1807@onet.eu

Rovan

Pozwolę sobie wrzucić tutaj prezentację nt. stosowania jrwa w świetle rozp. z 18.01.2011

marcia

kecajax

Jarek

Jarek Orszulak

asiaszg

Witam. Od niedawna jestem archiwistą a zarazem koordynatorem, stąd moja prośba o pomoc:
Wydzielono "podteczkę": PG.1245.6.2012. W 2012 r. utworzono 4 sprawy. W  2013 r. napływają kolejne sprawy dla tej wydzielonej grupy i teraz pytanie jaki numer będą miały sprawy przydzielone do tej podteczki ale już z 2013 r.
Np. PG.1245.6.1.2012
      PG. 1245.6.2.2012
      PG.1245.6.3.2012
      PG.1245.6.4.2012
                i teraz pismo z 2013 i z jakim numerem
      PG.1245.6.5.2012 czy PG.1245.6.1.2013
uważam że drugi numer (PG.1245.6.1.2013) jest prawidłowy tylko co z teczką główną PG.1245 założoną w 2013 r. Jeżeli i w tym roku trzeba będzie pod nr 6 znowu wydzielić grupę spraw ale zupełnie innych niż w 2012 to pokryją się te numery.
z góry dziękuję za informację