Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Przyjmowanie akt do az - teczki bezkwasowe

Zaczęty przez MarcinP, Lipiec 12, 2011,

Poprzedni wątek - Następny wątek

MarcinP

Jedna z komórek będzie mi niebawem przekazywać dokumentację z lat 2007 - 2009 o kat. B 10. Rozumiem, że w myśl rozporządzenia premiera z 18 I 2011 r. dokumentacja ta może być pakowana w teczki kwasowe, gdyż teczki bezkwasowe obejmują dokumentację wyższą niż B 10. (Zresztą rozporządzenie dotyczy akt powstających i napływających po 1 stycznia 2011 roku, niemniej wcześniejszą dokumentację archiwalną też już przepakowujemy w bezkwasówki). Czy do B 10 na pewno kwasówki?

MarcinP

A więc już się upewniłem - do B10 teczki zwykłe.

albinka

Witam, a co to za rozporządzenie???

Tugar

Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych (Dz.U. 2011 nr 14 poz. 67)
http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20110140067

albinka

dziekuję. Mam już to rozporządzenie. Czy pojawiły się jakieś nowe rozporządzenia wtym roku?

Pozdr. A.

MarcinP

Jeszcze się nie pojawiły, ale ponoć pod koniec roku ma być nowelizacja rozporządzenia - analogicznie, jak miało to miejsce w przypadku poprzedniej instrukcji!

szycha

Witam
Czy da się na pierwszy rzut oka odróżnić teczkę bezkwasową od zwykłej?

MarcinP

Zdarzają się teczki bezkwasowe, których odróżnić się nie da. I zdarzają się teczki bezkwasowe bielsze, które różnią się od większości innych białością papieru.

szycha

czyli tak na prawdę urzędnik mimo obowiązku odkładania dokumentacji powyżej kat. B-10 w teczkach bezkwasowych, umyślnie albo nieumyślnie może włożyć ją do zwykłej teczki, a ja nie będę tego w stanie sprawdzić ???

MarcinP

Dokładnie - nie będzie Pan tego w stanie sprawdzić. Chyba, że poliże Pan obie teczki i sprawdzi, która jest mniej kwaśna  ;D (żarcik)
Pozdrawiam!

waleryczek

Kwasowość możesz sprawdzić pH pisakiem. Kosztuje kilkadziesiąt złotych. A jeśli masz na to wpływ, najlepiej zaopatrzyć firmę w tekturki bezkwasowe. I problem powinien rozwiązać się sam.

Jarek

Dokładnie tak jak pisze waleryczek - jeśli sam wybierzesz teczki, które kupi firma, to nie będzie z tym już problemu.
Jarek Orszulak

szycha

Pracuje w urzędzie i wydaje mi się, że nie uda mi się przeforsować zakupu dla całego urzędu teczek :P ale zobaczę co w tej materii da się zrobić. Na razie zamówiłem teczki dla siebie do archiwum ale ile ich będzie to nie wiem bo jak się dowiedziałem to: "zamówią tyle ile kierownik spraw gospodarczych pozwoli" ::)

Jarek

Stosowanie tych teczek to wymóg określony przepisami, centralny zakup dla całego urzędu to jedyne sensowne (bo najtańsze) rozwiązanie.
Jarek Orszulak

EwelinaP

Myślałam, że u mnie w urzędzie będzie z tym problem, ale okazało sie, że teczki bardzo chętnie zakupiono w ilości wystarczającej na następny rok. Do tego są to teczki sznurowane i  z gotowym nadrukiem na opis. Wcale nie takie drogie. Super sprawa  ;D