Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Filia/magazyn archium zakładowego

Zaczęty przez Adrian Kuczowicz, Listopad 27, 2017,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adrian Kuczowicz

Witam,

Czy ktoś ma sytuację, że filia/magazyn archiwum zakładowego Urzędu Gminy mieści się w podległej jednostce?
Chcemy zrobić filie lub sam magazyn archiwum zakładowego Urzędu Gminy ( z powodu braku miejsca w budynku Urzędu) w Przedszkolu, które mieści się w budynku gminnym oddanym w trwały zarząd. Jakim sposobem tego dokonać żeby wszystko było prawidłowo.

archug

My jako Urząd Gminy mamy taki magazyn dodatkowy w Przychodni /inna miejscowość niż urząd/, to znaczy w budynku należącym do Gminy. Mieści się tam magazyn, który wyposażony jest w odpowiednie pomieszczenie, regały drzwi. Mamy tak od 10 lat nie ma z tym żadnego problemu. Tylko to pomieszczenie należy do nas.

paco1987

My jako Urząd Gminy mamy od 3 miesięcy główne pomieszczenie archiwum zakładowego zlokalizowane 1km od naszej siedziby, w naszej jednostce podległej. Wejście do tego pomieszczenia jest przez biuro kierownika, oczywiście dostęp jest strzeżony - klucz mam tylko ja, i kierownik mojej jednostki. Miałem nawet w zeszłym tygodniu kontrolę z AP i nie było zastrzeżeń do takiego rozwiązania.

Adrian Kuczowicz

A jak prawnie to zostało zrobione? Zmiana trwałego zarządu? Umowa użyczenia lokalu, dzierżawa?

paco1987

W moim przypadku to jest budynek, który jest własnością Gminy. Zatem została wydzielona część na magazyn archiwum. Podczas kontroli nawet o to nie pytali...Dla nich najważniejsze są warunki dla przechowywanej dokumentacji.

Bolek

Gminy różnie sobie radzą. Jeśłi nie ma możliwości powiększenia lub przeniesienia lokalu AZ we własnym budynku, to przeznacza się dodatkowe (wydzielone) pomieszczenia np. w szkole, OPS-ie, zakładzie komunalnym, itp.
prawy obrońca lewego słupka

paco1987

Proszę o pomoc. Czy drzwi archiwum mogą być oznakowane naklejką:
ARCHIWUM
NIEUPOWAŻNIONYM WSTĘP WZBRONIONY!
Mam główny magazyn archiwum w naszej jednostce organizacyjnej...klucze od innych drzwi pasują do drzwi zamka od archiwum... Boję się, że ktoś może tam wchodzić bez mojej wiedzy. Nie mogę się doprosić o zmianę zamków.

Pogórzanin

Ja mam taką wywieszkę, ale i tak nikt tam nie wchodzi. Zawsze staram się by wchodzić z "klientem" tzn. pracownikiem. Jedynie dwie osoby mam zaufane, którym mogę bez obaw dać klucze. Podczas nieobecności zastępuje mnie koleżanka, która wydając dokumenty notuje kto i co pobrał. Odbiór potwierdza w tzw. książce wypożyczeń. Za to co jest w archiwum niestety ponosisz pełną odpowiedzialność.