Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Brakowanie akt a oszczednosc czasu?

Zaczęty przez kalmarek, Lipiec 02, 2011,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kalmarek

Witam, mam nastepujacy problem. Otoz wszedlem do archiwum ktore jest mocno zaniedbane. Ze wstepnej oceny wyszlo mi, ze strzasznie duzo materialow jest juz "po terminie przydatnym do spozycia";) tylko najwiekszym problemem jest ich stan uporzadkowania, czyli zaden. Materialy leza tak jak inne dzialy je tam wrzucily, w segregatorach, nie opisane, z wszywkami, spinaczami i wszystkim co niemile archiwistom. Musze te sterty papierzysk, a jest tego na prawde sporo, wybrakowac. Moje pytanie zatem jest nastepujace. Czy po prostu musze zakasac rekawy i opracowac, przepakowac, pozbawic metalowych elementow itd. te papierzyska czy sa moze jakies szybsze metody radzenia sobie z taka  iloscia danych przeznaczonych do brakowania? Co robic ??

krzysiekp

z własnego doświadczenia wiem, że lepiej uporządkować i jednocześnie porównać czy z tego okresu masz materiały archiwalne bo jeżeli nie to wtedy należy zachować dokumentację zastępczą. Dodatkowo w przypadku kontroli lub szukania dokumentu będziesz miał dowód w postaci dokumetacji brakowania co stało się z danym pismem, dokumentem itd. Najważniejsze, że na końcu będziesz miał satysfakcje z dobrze wykonanego zadania.
Życzę powodzenia

Jarek

Cytat: kalmarek w Lipiec 02, 2011,
Moje pytanie zatem jest nastepujace. Czy po prostu musze zakasac rekawy i opracowac, przepakowac, pozbawic metalowych elementow itd. te papierzyska?

Tak. Fakt że pytasz świadczy, że nie przeczytałeś tego: http://www.ifar.nac.gov.pl/index.php?topic=1564.0
Bez obrazy ale zwróć uwagę zwłaszcza na ten fragment:
CytatNie oczekuj porad które pomogą usprawiedliwić Ci łamanie obowiązujących przepisów lub nieznajomość podstawowych zasad prowadzenia archiwum.

pozdrawiam
Jarek Orszulak

kalmarek

Dziekuje za odpowiedzi;) Bez obaw nie mialem zamiaru lamac obowiazujacych przepisow. Zastanawialem sie tylko czy doswiadczeni uzytkownicy nie maja jakis sposobow ktore ow proces przyspieszaja. Pozdrowienia;)