Aktualności:

21 Rocznica IFAR - króciutka refleksja rocznicowa... --> http://www.ifar.pl/index.php/topic,5040.0.html

Menu główne

akta PCPR

Zaczęty przez daniel, Kwiecień 20, 2016,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

daniel

Witam, ostatnio dyrektor PCPR poinformował mnie, że chce przekazać do naszego AZ trochę dokumentów "bo oni nie maja miejsca". Z tego co wiem AZ nie ma obowiązku przyjmowania dokumentów swoich istniejących jo i dokładnie tego samego zdania jest nasze AP ale jak tu się postawić Staroscie skoro starosta pozwolił? czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?

stany

Wypożyczenie przez Starostę  pomieszczenia AZ Starostwa , ale całkowicie oddzielonego, tak  było w moim Starostwie, właśnie w tym miesiącu oddali. Oczywiście nie było to na moim stanie, jednostka podległa sama prowadziła swoje archiwum.

MarcinP

"Udzielenie" miejsca przechowywania jednostce organizacyjnej można dopuścić, ale pod warunkiem przechowywania dokumentacji tej jednostki na osobnych regałach. Archiwum zakładowe takiej dokumentacji nie przyjmuje na stan własnej ewidencji, bo starostwo nie jest wytwórcą (aktotwórcą) tych dokumentów. Jak rozumiem, w tym przypadku jest to tylko udostępnienie pomieszczenia pracownikowi jednostki, który prowadzi składnicę akt. Przy tego rodzaju rozwiązaniach pojawia się szereg problemów, np. osoba odpowiadająca za składnicę akt uzyskać musi upoważnienie wstępu i pobierania kluczy do archiwum zakładowego w czasie nieobecności archiwisty. Administrator danych osobowych - czytaj: starosta - musi zarówno archiwiście, jak i osobie prowadzącej składnicę akt jednostki wystawić upoważnienie do przetwarzania danych osobowych zbiorów, które będą w formie papierowej gromadzone w AZ, etc... Należy unikać udostępniania pomieszczeń jednostkom powiatu, jeśli to tylko możliwe...

daniel

Wielkie dzięki, widze, że nie tylko ja mam pod górę z tym AZ  :P. Mam jeszcze pytanie czy może jest jakaś podst prawna do tego bo jakoś nie mogę znaleźć albo źle szukam pozdrawiam

MarcinP

Podstawa prawna do czego?

anka5

czy archiwista zakładowy np. starostwa może być zatrudniony na np. umowę zlecenie w PCPR czy w innych jednostkach?

stany

Oczywiście możesz dodatkowo pracować w innej jednostce na umowę, czy zlecenie.

daniel

Cytat: MarcinP w Maj 25, 2016,
Gdzie mozna znaleźć przepis, że Starosta może "wypozyczyć" pomieszczenie, chyba jest to gdzieś zapisane?

MarcinP

Cytat: daniel w Wrzesień 06, 2016,
Cytat: MarcinP w Maj 25, 2016,
Gdzie mozna znaleźć przepis, że Starosta może "wypozyczyć" pomieszczenie, chyba jest to gdzieś zapisane?

Starosta decyduje o organizacji starostwa, którego jest kierownikiem (art. 34 ustawy o samorządzie powiatowym).

daniel

Jak uważacie, czy do tego uzyczenia ma byc jakaś umowa pomiedzy starosta a dyrektorem pcpr?

MarcinP

Tak, powinno to być uregulowane umową, tak jak kwestie dostępu do pomieszczeń magazynowych, ochrony danych osobowych, pobierania i zdawania kluczy, kodowania alarmu itp.