Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

V Zjazd iFAR - bezpośrednia relacja z samego serca obrad!

Zaczęty przez Monika J., Październik 06, 2011,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monika J.

Koniec lat 80-tych XX w. - w standardach mamy rozdzielczość 100 dpi.  ;)

Rafał Rufus Magryś

szum, sygnał - czyli teoria digitalizacji - niezmiernie ważne!
Rafał "Rufus" Magryś
...patience is a virtue...

Monika J.

Co najbardziej krytyczne w przypadku digitalizacji map - sampling.  :)

Monika J.

Monika J.

Czyżby czekało digitalizację przejście jedynie na wyrywkową kontrolę...?  :)

Monika J.

Szanowni Forumowicze!

Podsumowujemy właśnie spotkanie i zamykamy! :) Dziękujemy wszystkim za obecność, zarówno w realu, jak i tę wirtualną. :)

Kolejna transmisja już za rok!  8)

Hanna Staszewska

CytatW zeszłym roku KM obradowały aż 123 razy :)

Poprawka, w 2010 r.ogółem komisje obradowały na 153 posiedzeniach, co wobec 103 posiedzeń w 2001 r. jest ogromnym postępem ;D ;D ;D
W ciągu 10 lat nastąpił dynamiczny wzrost o 50%  ;D
Strach pomyśleć, co będzie za kolejnych 10 lat...

Monika J.

Cytat: Hanna Staszewska w Październik 09, 2011,
CytatW zeszłym roku KM obradowały aż 123 razy :)

Poprawka, w 2010 r.ogółem komisje obradowały na 153 posiedzeniach

Pewnie akurat miała miejsce zmiana mikrofonu  ;D

Dziękuję za autorską czujność, no i liczę, że wątek z relacją przerodzi się nam w owocną dyskusję! :)

sirsilis

Rafał Rufus Magryś

Rafał "Rufus" Magryś
...patience is a virtue...

Anna Laszuk

Cytat: Hanna Staszewska w Październik 09, 2011,

Poprawka, w 2010 r.ogółem komisje obradowały na 153 posiedzeniach, co wobec 103 posiedzeń w 2001 r. jest ogromnym postępem ;D ;D ;D
W ciągu 10 lat nastąpił dynamiczny wzrost o 50%  ;D
Strach pomyśleć, co będzie za kolejnych 10 lat...

Warto jednak zauważyć, że na tak duży wzrost liczby posiedzeń w porównaniu do 2001 r. mogły mieć wpływ dwa przepisy - decyzja nr 20/2002 NDAP w sprawie uproszczonego opracowania oraz zarządzenie nr 8/2009 NDAP w sprawie postępowania z zespołami rozbitymi. Tym ostatnim zagadnieniom poświęconych było wiele posiedzeń KM w 2010 r., a ten temat chyba już został omówiony.
Może więc nie strach  ;)

PS. Wedle mojego rozeznania, w 2010 r. było 145 posiedzeń KM (niektóre wspólne z KAOD), co i tak pewnie można uznać za "ogromny postęp"

Hanna Staszewska

Witam,
oczywiście, problem komisji metodycznych należy rozpatrywać jako część całego systemu i taki był (mam nadzieję :)) wydźwięk mojego wystąpienia. Myślę, że warto wrócić do dyskusji o komisjach, może łatwiej nam będzie, jak ukażą się teksty z V Zjazdu IFAR (Rafał obiecał:)).

PS. Jeśli chodzi o liczbę posiedzeń, to dane zaczerpnęłam ze sprawozdań z działalności apów, zamieszczanych na stronie archiwa.gov.pl, a tam w sprawozdaniu za 2010 r. stoi: (cyt.) "W archiwach państwowych działają 24 komisje metodyczne, przy czym w ich pracach uczestniczą przedstawiciele 33 archiwów. Komisje te w 2010 r. zebrały się na 153 posiedzeniach."

Pozdrawiam