Internetowe Forum Archiwalne > Metodyka Archiwalna

Akta urzędów gmin i gminnych rad narodowych-łączyć czy nie

<< < (2/2)

Anonymous:
Panie Andrzeju dziekuje za odpowiedź.
a za to:
--- Cytuj ---No to się k...... dowiedziałem
--- Koniec cytatu ---

przepraszam
wynikło to poczęści z podejscia do tematu, w ostateczności lepiej nic nie napisać...przynajmniej można domniemywać iż temat podjęty nie spotkał się z zainteresowaniem
pozdrawiam

Anonymous:
Osobiście jestem za połączeniem akt np. Gminnej Rady Narodowej i Urzędu Gminy.

--- Cytuj ---Przy podejmowaniu decyzji należałoby także pamiętać o zasadzie, że nazwa zespołu powinna odpowiadać nazwie aktotwórcy (Metodyka pracy archiwalnej red. S. Nawrocki).
--- Koniec cytatu ---

I tutaj jest mały problem. W archiwum funkcjonują już zespoły pod nazwą Gminna Rad Narodowa w...( z lat 1945-1954). Teraz dojdzie jeszcze taka sama nazwa dla zespołu z lat 1973-1990 i już są gotowe pomyłki. Widać, że nadanie aktom z lat 1945-1954 nazw GRN było trochę niefortunne. Lepsza byłaby: Prezydium Gminnej Rady Narodowej no ale kto mógł wtedy przypuszczać. Dlatego jestem za łączeniem akt GRN i UG z tego względu aby unikać tych nieporozumień. Hak jest tylko w nazwie, jaką ją nadać. Na pewno będzie długa: Rad Narodowa i Urząd Gminy w..., Gminna Rad Narodowa i Urząd Gminy w...., Rada Narodowa Miasta i Gminy i Urząd Miasta i Gminy w..., albo Rada Narodowa i Urząd Miasta i Gminy w ...., opcji jest kilka. Jaką wybrać aby wszystko ze sobą ładnie grało?
pzdr.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej