Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Rzeczowy wykaz akt - nowe RWA - i co dalej?

Zaczęty przez EwelinaP, Styczeń 21, 2011,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

EwelinaP

Temat skierowany głównie do archiwistów administracji rządowej i samorządowej.
Od wczoraj obowiązują nowe przepisy kancelaryjno-archiwalne. W związku z tym mam pytanie, jak przeprowadzić zmianę w programach do elektronicznego obiegu korespondencji. Wiem, że niektóre urzędy pracowały na nowym rwa od początku stycznia mimo, że rozporządzenie nie było jeszcze podpisane (tak też zalecało mswia). Wiele urzędów jednak, w tym  i mój, rejestrowało jednak sprawy pod starymi numerami, bo przecież nowe jeszcze nie obowiązywały (co gorsza stare też już nie). Na dodatek rozporządzenie "wchodzi z dniem podpisania". Co więc z dokumentacją wytworzoną podczas "luki prawnej", czyli od 1 do 19 stycznia, kiedy nie obowiązywały ani jedne ani drugie przepisy? Wiem, że w systemie tradycyjnym, papierowym nie będzie problemów, ale gorzej z programami typu Lotus Notes, czy FINN. Na dodatek nieszczęsne współdziałanie z komórkami własnej jednostki, którego w nowym rwa nie ma. Mimo usilnych próśb koledzy i koleżanki rejestrowali sprawy pod tym numerem i teraz dopiero dostrzegli problem, bo przecież pod co innego to wszystko teraz wrzucić? Trąbiłam o tym od połowy grudnia, ludzie kiwali głowami, ale większość mówiła, ze nie ma co się martwić na zapas.  Proszę o radę. Ja Wy, Kochani Forumowicze, radzicie sobie z tym kwiatkiem?

EwelinaP

Jedno się rozwiązało - doczytałam, że przepisy mają zastosowanie do dokumentacji wytworzonej od 1 stycznia. Co oczywiście problemu nie rozwiązuje i wcześniejsze pytanie pozostają aktualne.

archivista

Witam archiwalnie
Właśnie nie radzimy sobie bo wszystko jest w etapie rozmów i ustalania a jak w innych jednostkach samorządowych?jakie przyjąć rozwiązanie dla zmiany numeracji JRWA na której opieraliśmy się do czasu zatwierdzenia nowego JRWA i instrukcji.
ACTEM
Po bitwie nie ma wrogów, są tylko ludzie....