Z zastrzeżeniem, że oczywiście w pewnych ramach każde archiwum może stosować nieco odmienne stawki za wykonywane reprodukcje dla użytkowników (to nie jest nasza „obowiązkowa” działalność), prosiłbym o wyjaśnienia, jak wygląda w tym czy innym archiwum opłata za kopie cyfrowe i dlaczego właśnie tak. Bywa różnie, a czytelnicy, jak się zdaje, oczekują od jednej, było nie było, instytucji pewnej jednolitości.
Zauważyłem, że interpretacje nieco się różnią, także wśród pracowników jednego oddziału.
1) Cennik podaje 2 zł jako cenę podstawową dla 1 skanu dokumentu tekstowego (ikonografia 20 zł). Jak ja rozumiem, pod termin „skan” podpadają fotografie wykonywane aparatem cyfrowym. W końcu liczy się „produkt końcowy”, a jest nim przecież plik, mniejsza w jakim formacie. (Chyba że ktoś ma super-hiper drogi skaner i chce go zamortyzować, to rozumiem).
2) Analogicznie dopłata w przypadku celu genealogicznego lub własnościowego do kopii wykonanej aparatem cyfrowym powinna wynosić 5 zł = 7 zł, czy 12 zł (jak dopłata za fotografię analogową) = 14 zł?
Dodam jeszcze, jako luźną uwagę, że moje wątpliwości budzi stosowanie innych stawek dla genealogów - cena odbitki jest inna nie ze względu na materiał czy technikę wykonania, lecz ze względu na osobę, która składa zamówienie. Czy to aby zgodne z konstytucją?