Internetowe Forum Archiwalne > Archiwizacja materiałów cyfrowych i digitalizacja analogowych

przekazanie dokumentacji elektronicznej: co ważne?

<< < (2/4) > >>

Anonymous:
Chyba zapomniałem podkreślić, że dla mnie również podstawą pozostanie ewidencja spraw czy danych - i ona właśnie, w takiej czy innej postaci będzie najpierw podstawą przekazania a potem przechowywania danych. Nie wiem czy przyrównanie ewidencji nośników do inwentarza topograficznego będzie tu trafne, ale to chyba byłoby coś w tym rodzaju. Sądziłem, że P. Kazimierz widzi tu dla archiwistów szersze pole do popisu, moim zdaniem taka pomocnicza ewidencja nośników wystarczy, archiwiści niech zajmą się samymi danymi  :)

Jarek

Kazimierz Schmidt:

--- Cytuj ---przyrównanie ewidencji nośników do inwentarza topograficznego
--- Koniec cytatu ---

O to jest to! Nośnik jest tylko tymczasowym miejscem przechowywania. Czyli dochodzimy do tego samego wniosku który przedstawiałem na Jerzy Skowronek Dedicata a potem na Infosystem'05:

Nie ma żadnej różnicy:
Jeśli przełożę papierowe akta albo analogowe taśmy z jednej półki na inną, nie zmienię ich zawartości (treści)
Jeśli przeniosę moje pliki danych z jednego nośnika na inny, także nie zmienię ich zawartości (treści)
Informatyczny nośnik danych spełnia podobną funkcję  dla dokumentów elektronicznych jak regał dla akt

Wojciech Woźniak:
Witam
Uwaga: będzie trochę nie na temat :D ale jakoś nie mogłem znależć właściwego miejsca, by tę informację światu archiwalnemu przedsatwić. Trwają prace nad standardem metadanych, na którym oprzeć mają się w nieodległej przyszłości systemy informatyczne pracujące w urzedach. I pięknie! Ale tymczasem na Opolszczyźnie rozstrzygnięto właśnie przetarg na realizację projektu eUrząd, w ramach którego zachodnia firma zbuduje do 30 VI (sic!) system infromatyczny i wyposaży weń 70 % gmin naszego słonecznego województwa. Co mnie niepokoi? Tylko jedna sprawa: czy ów system będzie dostosowany do projektowanych wymagań, a ściślej czy rozporządzenie zdąży wejść w życie, czy też... trzeba będzie firmie dopłacić za przystosowania systemu już po jego uruchomieniu? Więcej infromacji nt. projektu: http://miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,3105548.html

Anonymous:
Także w:
http://www.siemens.pl/aktualnosci_wiadomosci_szcz.asp?id=2592

eUrząd dla Opolszczyzny – nowy kontrakt SBS
W dniu 14.12.2005 roku Siemens Sp. z o.o. (branża Siemens Business Services) podpisała umowę z Województwem Opolskim na realizację projektu "eUrząd dla mieszkańca Opolszczyzny".
Kontrakt o wartości blisko 14 mln złotych obejmuje dostawę i wykonanie infrastruktury teleinformatycznej oraz wdrożenie systemu wspomagającego pracę jednostek samorządu terytorialnego Opolszczyzny. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Zasadniczym elementem projektu będzie wdrożenie autorskiego rozwiązania firmy Siemens – systemu MunSol, opracowanego i przeznaczonego dla polskiej administracji samorządowej. MunSol (Municipal Solution) to profesjonalny, zintegrowany system informatyczny wspomagający funkcjonowanie instytucji publicznej poprzez usprawnienie zarządzania obiegiem informacji. MunSol umożliwia kompleksową obsługą klienta zewnętrznego urzędu administracji samorządowej – urzędu miasta/gminy, starostwa powiatowego czy urzędu marszałkowskiego – gwarantując skrócenie czasu potrzebnego na obsługę oraz zmniejszenie liczby niezbędnych wizyt mieszkańca w urzędzie. Wdrożenie systemu MunSol zapewni także przejrzystość funkcjonowania urzędu oraz obniżenie kosztów jego działania.

O realizację projektu "eUrząd dla mieszkańca Opolszczyzny" ubiegały się oprócz Siemens następujące firmy: konsorcjum ComputerLand SA i Projekty Bankowe Polsoft, konsorcjum Unizeto SA i Winuel SA oraz ComArch SA.

User3:
Witam ..... ciekawe jak maja zamiar spelnic wymogi ustawy o informatyzacji skoro nie ma jeszcze wszystkich rozporzadzen ? pozatym ciekawe czy umożliwia skladanie podan w postaci elektronicznej ?

Pozdrawiam
Gosc

PS. gdzie moglbym znalec wiecej informacji na temat formatu podpisu elektronicznego jakim powinne byc zabezpieczone dane przekazywane do archiwum

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej