Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Kategoria archiwalna - strony www

Zaczęty przez krzysiekp, Październik 23, 2010,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krzysiekp

witam
w jednym z JRWA uczelni wyższej znalazłem pozycję dotycząca strony www (pliki) - kat. A
Czy istnieje regulacja prawna dotycząca tego zagadnienia
ps. proszę moderatora o odpowiedź czy coś robie nie prawidłowo w formułowaniu pytań bo na żadne nie uzyskuję chocby wskazówek
pozdrawiam

Jarek

Jrwa to właśnie regulacja prawna  :)

ps. Pytania zadajesz jak najbardziej prawidłowo, natomiast nie zawsze znajdzie się ktoś kto będzie umiał/chciał na nie odpowiedzieć ... ja nie zawsze umiem.
Jarek Orszulak

krzysiekp

Dzieki za wyjaśnienie moich wątpliwości co do kwestii zadawanych pytań a co do ostatniego zagadnienia to uważam, że RWA opiera się zazwyczaj na rozporządzeniach wykonawczych i o takie mi właśnie chodzi. Próbuje gdzieś znaleźć taki zapis mówiący o archiwizacji stron www ale na razie bez rezultatu
pozdrawiam

Jarek

No i nic dziwnego że nie znajdujesz takiego przepisu, bo go po prostu nie ma. Konstrukcja przepisów jest obecnie taka - zasady wprowadzania wykazów akt określa rozporządzenie wykonawcze (do ustawy archiwalnej) Ministra Kultury z 2002 r. i tylko dla jakiejś grupy urzędów itp. wykazy wprowadzane są w drodze rozporządzeń właściwych ministrów, w pozostałych podmiotach wykazy wprowadzają ich szefowie w porozumieniu z ap.
W przykładowym wykazie akt typowych stanowiących załącznik do ww. rozp. z 2002 r. nie ma klasy dot. stron www. Tutaj masz tekst dotyczący tego tematu:
http://archiwum.amu.edu.pl/publikacje/17.pdf

pozdrawiam
Jarek Orszulak

krzysiekp

dzięki za link - bardzo przydatny tekst

Hanna Staszewska

Mam pytanie trochę "z innej beczki": jeśli stronę www mojego archiwum (APP) archiwizuje NAC w ramach Archiwum Internetu, to w rezultacie do kogo należy tenże dokument elektroniczny? Co z jego przynależnością zespołową?
Czy takie pytania mają jeszcze sens?