Dokumentacja osobowa i płacowa - jak znaleźć przechowawcę?

Zaczęty przez młody, Czerwiec 17, 2010,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

młody

Witam! Czy zna może ktoś w woj. zachodniopomorskim lub lubuskim tanią przechowalnie akt osobowych?Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedz.pozdrawiam

Jarek

Wyszukiwaniu przechowawców doskonale służy ta baza:
http://ewidencja.archiwa.gov.pl/ew_index.php
W polu "wojewoda" wybierz właściwe województwo i uzyskasz listę, bardzo wiele tego nie ma.
Jarek Orszulak

młody

Bardzo dziękuję, wiele mi to pomogło.Pozdrawiam

Grzegorz

a tamtejsze Archiwa Państwowe nie świadczą takich usług??

PiotrRomanowski

Archiwa Państwowe mogą przechowywać dokumentacje osobową i płacowa pracodawców:

1. Na podstawie umowy cywilno  prawnej

2. Na podstawie postanowienia sądu rejestrowego stwierdzającego brak środków na pokrycie kosztów przechowywania

3. Na podstawie decyzji Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych.

młody

Nie chcę wprowadzać innego wątku dlatego zapytam jeszcze : czy na każde zniszczenie akt kat B których okres przechowywania minął już nawet dwukrotnie musi być zgoda AP?

betinka

młody

Dla mnie to jest śmieszna sprawa .Skoro podmiot nie podlega pod AP np: firma prywatna i nie wytwarza akt kat. A to jakie licho musi uzyskać zgodę na  zniszczenie akt kat. B. Przecież to obsurdalne!!!

Jarek

No, w zasadzie to nie napisałeś, że chodzi o prywatną firmę. Stopień przeterminowania akt nie ma żadnego związku z tym czy akta można brakować samodzielnie czy nie.
Jarek Orszulak

młody

Czy Spółdzielnia Pracy i firmy prywatne podlegają pod AP?Jaki przepis reguluje tą sprawę?

Bolek

prawy obrońca lewego słupka

młody

Z tego co przeczytałem to nie ma mowy nic o spółdzielniach i podmiotach prywatnych.

Dzbo

Archiwa Państwowe nie wydają zgody na brakowanie dokumentacji pochodzącej z firm prywatnych. Można się do nich zwrócić o opinię, przesyłając spis dokumentacji do brakowania.