Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Scalanie zespołów rozbitych w archiwach państwowych

Zaczęty przez Hanna Staszewska, Czerwiec 19, 2010,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hanna Staszewska

Do końca czerwca archiwa muszą przesłać do NDAP zaopiniowane przez komisje metodyczne wnioski dyrektorów o scalenie zespołów rozbitych.
Jak sądzicie, czy ta akcja ma szanse skończyć się powodzeniem?
Ja jestem sceptyczna, uważam, że cała akcja utonie raczej w rozmaitych konsultacjach i opiniowaniu przez rozliczne komisje i zespoły, bo na dogadanie się dyrektorów apów raczej bym nie liczyła.
Jakoś trudno mi tez uwierzyć w koordynacyjną czy decyzyjną rolę Naczelnej Dyrekcji, zważywszy na bardzo różne interesy poszczególnych archiwów (małych, dużych, z zasobem historycznym, wysuwających roszczenia do części tego zasobu itd.).
Zresztą, czy fizyczne przesunięcia akt w skali kraju są tak naprawdę potrzebne? Może wystarczy scalić te materiały ewidencyjnie, a potem poprzez digitalizację rozproszonych części.

Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam.

eva

Skończy się jak zwykle niczym. Widziałam nawet taką Komisję Rozjemczą z NDAP bo pomiędzy dwoma archiwami toczyła się tzw. cicha wojna i żadnych efektów to nie dało. Zespoły rozbite jak były tak są i pozostały.