Nuty muzyczne - jak opracowywać

Zaczęty przez eva, Styczeń 16, 2009,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

eva

Moi drodzy, czy ktoś opracowywał nuty muzyczne? Czy są jakieś wskazówki metodyczne?
Jestem w trakcie opracowywania Domu Kultury, w którym znalazły się utwory muzyczne ręcznie zapisane. Na utwór składa się normalna partytura i poszczególne sekcje muzyczne. Jak należny poprawnie ułożyć taki utwór?
Logika nakazuje najpierw umieścić partyturę, a później sekcje - tylko w jakiej kolejności (smyczkowe, dęte, itd. czy trąbka, bęben itd.), a następnie chór?
Proszę o pomoc...

Hanna Staszewska

Wskazówek nie ma :)
Ale zawsze warto zajrzeć do Wikipedii ;D
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partytura

eva

Udało mi się ustalić z przemiłą Panią Prof. ze Szkoły Muzycznej, że najważniejsza jest partytura, a następnie głosy ułożyć dowolnie (nie wiemy w jakiej kolejności zostały rozdane w orkiestrze). Do utworu powinien być dołączony spis treści, wtedy muzyk jest w stanie określić czy ma całą piosenkę

luke

Witam,
proponuję zwrócić się do Polskich Nagrań, z tego co pamiętam mają w swoim zasobie sporo nut i chyba zostały już zarchiwizowane.
Może coś pomogą.

Hanna Staszewska

Muzykalia gromadzą biblioteki, tam też można zasięgnąć języka.

eva

W Polskich Nagraniach nie archiwizują nut i byli zdziwieni takim pytaniem :'( . Głosy orkiestry ułożyłam wg. notacji muzycznej w partyturze.

luke

Bardzo dziwne  :o , bo widziałem je na własne oczy w 2006 roku (ok. 10 mb). Może nie wiedzą, bo mają zamieszanie małe 
http://www.wirtualnemedia.pl/blog/index.php?/authors/162-Hirek-Wrona/archives/2510-Polskie-Nagrania-w-prywatnych-rekach.html
Zresztą niedługo sam sprawdzę.

eva

Byłabym niezmiernie wdzięczna, gdybyś na kontroli coś wypatrzył... ;D

waleryczek

Witam,
widzę, że piszę po sporym niewczasie, ale archiwizowałem materiał nutowy kilka lat temu. Całość podzieliłem na paryturę, głosy poszczególnych instrumentów oraz na końcu głosy chóralne.   

eva

dziękuję ślicznie. Doszłam do takich samych wniosków i partytura została tak ułożona. Do każdego utworu dodałam jeszcze spis treści żeby łatwo się zorientować czy utwór jest kompletny

luke

To i ja dopiszę, że na kontroli ponownie widziałem te nuty. Nadal nie opracowane  :o
Zalecenia wysłane, czekamy na realizację  ;D

Ajcek

CytatJestem w trakcie opracowywania Domu Kultury, w którym znalazły się utwory muzyczne ręcznie zapisane. Na utwór składa się normalna partytura i poszczególne sekcje muzyczne. Jak należny poprawnie ułożyć taki utwór?

W Międzynarodowym Katalogu Źródeł Muzycznych RISM jest taka konwencja: w spisie obsady najpierw są głosy wokalne, następnie instrumenty smyczkowe, dęte, perkusja, a na końcu podstawa harmoniczna (basso continuo, partia fortepianu, itp.). Kolejność obowiązująca w partyturze się tutaj nie liczy. Do każdego utworu dołączamy incipit nutowy każdej jego części, zawierający kilkanaście pierwszych nut (kilka pierwszych taktów) najwyższego głosu wokalnego z partytury (jeśli utwór wokalny) oraz partii pierwszych skrzypiec (w przypadku braku pierwszych skrzypiec wypisać najwyższy głos instrumentalny).

Zapraszam do skorzystania z darmowego oprogramowania do archiwizowania źródeł muzycznych, który można pobrać ze strony http://archiwistykamuzyczna.pl