Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Rzeczowy wykaz akt dla organów gmin z lat 1990-1998

Zaczęty przez madzia-n, Marzec 11, 2010,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

madzia-n

Przyniesiono mi dziś 10 teczek z lat 1990-1994 zatutułowane Komunalizacja mienia gminnego.
Na pismach tych widnieje symbol 726. Niestety nie wiem gdzie mozna znalezc poprzednia wersje instrukcji kancelaryjnej dla organów gmin i związków międzygminnych obowiązującą w tamtych latach. Czy wiedzie gdzie można ją zdobyć?

Jarek

No i tu mamy kłopot, bo zdaje się, że gminy w tym czasie nie miały obowiązującego wykazu akt ...
Jarek Orszulak

Jarek

Był w tych latach wykaz dla terenowych organów administracji państwowej, ale w nim nie ma klasy 726, wątpię zresztą czy którykolwiek urząd gminy stosował ten wykaz. O samorządzie wtedy po prostu zapomniano.
Jarek Orszulak

Ewa33

Witam, nie zapomniano! Nie mam wprawdzie przed oczami tego wykazu akt dla toap, ale z tego co pamiętam to gminy zostały zarządzeniem wprowadzającym zobowiązane do jego stosowania i go w większości stosowały. Niestety bardzo częsta była praktyka samodzielnego dodawania własnych klas rzeczowych przez urzędy gminy.
Co do samego wykazu akt, to najlepiej zgłosić się do właściwego Archiwum Państwowego, z prośbą o udostępnienie wykazu akt z 1990 r. Myślę jednak, że na terenie urzędu powinien jednak być, tylko nie należy szukać wykazu akt dla gmin tylko wykazu akt dla terenowych organów administracji państwowej.
Po drugie i tak na tym etapie nie dokona się już zmian w klasyfikacji i nadanym znaku teczki. Trzeba jedynie ustalić prawidłową kwalifikację archiwalną. To też można ustalić z AP po sprawdzeniu co w tych teczkach jest zawarte. Sądząc z samego tytułu jest to istotna dokumentacja związana z przekazywaniem mienia samorządowi terytorialnemu.
Pozdrawiam

Jarek

Hm, rzecz w tym, że z tego co ja pamiętam, to tego zobowiązania do stosowania przez gminy w tym zarządzeniu nie było. Znajdę i sprawdzę.
Ważne jednak, że stosowano ten wykaz.

Myślę, że Ewa się zgodzi ze mną, że w ustalaniu kategorii archiwalnej pomocny będzie obecnie obowiązujący wykaz akt dla organów gmin, jest tam zdaje się klasa dotycząca komunalizacji.
pozdrawiam
Jarek Orszulak

Jarek

Sprawdziłem, w zarządzeniu wprowadzającym (zarządzenie Nr 32 Ministra-Szefa URM z 22.12.1990 w sprawie ustalenia jrwa dla urzędów terenowych rządowej administracji ogólnej) nie ma zobowiązania stosowania tego wykazu przez gminy.
Jarek Orszulak

Jarek

Może tylko instrukcja kancelaryjna bez wykazu akt (Zarządzenie nr 40 Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 VII 1990 r.) obowiązywała samorządy? Jak pisze Tomasz Foltyn (http://20090209.archiwa.gov.pl/repository/wydarzenia/Tomasz_Foltyn.pdf): Wykaz ten mogły przystosowywać do swoich potrzeb urzędy gmin, ale o tym informował tylko Komentarz opracowany w dniu 24 V 1991 r. przez Biuro ds. Samorządu Terytorialnego Urzędu Rady Ministrów.
Jarek Orszulak

nikodem.b

CytatWykaz ten mogły przystosowywać do swoich potrzeb urzędy gmin, ale o tym informował tylko Komentarz opracowany w dniu 24 V 1991 r. przez Biuro ds. Samorządu Terytorialnego Urzędu Rady Ministrów.
Pewnie, że mogły przystosować, a nawet musiały, by mieć podstawę do klasyfikowania i kwalifikowania dokumentacji, która nie była tworzona w takich np. urzędach rejonowych (kto dziś o nich pamięta?)
Wykaz akt dla urzędów terenowych rządowej administracji ogólnej obowiązywał w gminach zgodnie z przepisami paragrafu 9 ust. 3 instrukcji kancelaryjnej dla urzędów gmin, wprowadzonego zarządzeniem nr 40 Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lipca 1990 r. w sprawie wykonywania czynności kancelaryjnych w urzędach gmin, związków komunalnych i sejmików samorządowych :)