Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Składnica akt GOPSu

Zaczęty przez Bożena24, Marzec 03, 2009,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bożena24

Witajcie
Mam niewielki problem. W mojej miejscowości Urząd Gminy i Ośrodek Pomocy Społecznej znajdują się w jednym budynku. Urząd posiada archiwum zakładowe, z którego korzystają też pracownicy GOPSu tzn oddają swoją dokumentację do archiwum urzędu. Nigdy kontrola tego nie kwestionowała ale ostatnio byłam na szkoleniu i dowiedziałam się że nie może tak być. GOPS powinien mieć swoją składnicę akt i wszystkie dokumenty wytworzone powinny mieć kat B-25 i powinno sie jer przekazywać do archiwum zakladowego dopiero po 25 latach. Czy tak jest faktycznie?
ożena

Jarek

Coś pomieszałaś - akta przechowuje się albo w archiwum zakładowym, albo w składnicy akt - tę ostatnią prowadzi się jesli jednostka nie wytwarza akt kat. A
Jarek Orszulak

Necho

Cytat: Bożena24 w Marzec 03, 2009,
Witajcie
Mam niewielki problem. W mojej miejscowości Urząd Gminy i Ośrodek Pomocy Społecznej znajdują się w jednym budynku. Urząd posiada archiwum zakładowe, z którego korzystają też pracownicy GOPSu tzn oddają swoją dokumentację do archiwum urzędu. Nigdy kontrola tego nie kwestionowała ale ostatnio byłam na szkoleniu i dowiedziałam się że nie może tak być. GOPS powinien mieć swoją składnicę akt i wszystkie dokumenty wytworzone powinny mieć kat B-25 i powinno sie jer przekazywać do archiwum zakladowego dopiero po 25 latach. Czy tak jest faktycznie?
I tak i nie.
GOPS-y są jednostkami budżetowymi gmin. Nie wytwarzają więc materiałów archiwalnych i powinny posiadać własne składnice akt. Materiały, które w gminie będą kwalifikowane do kat. A w GOPSie będą kwalifikowane do kat. B-25. Nie wiem w jakim celu natomiast miałaby być przekazywana do archiwum zakładowego. Akta GOPS-u mogłyby być przekazane do gminnego archiwum zakładowego, jedynie w sytuacji gdyby gmina zdecydowała się zlikwidować GOPS i sama przejąć jego sprawy.

ep1963

Pracuję w składnicy akt, jak ktoś woli archiwum zakładowym. Gdzie mogę skończyć jakieś technikum lub studium pomaturalne w trybie zaocznym? Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Jarek

To zależy gdzie pracujesz i mieszkasz :)
wpisz w google "technik archiwista"
pozdrawiam
Jarek Orszulak

ep1963

Dzięki za podpowiedź