Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

poprawa komunikacji na forum

Zaczęty przez Georg Jablonski, Luty 18, 2010,

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czy chcesz aby na IFAR utworzyć dział dotyczący problemów z udostępnianiem archiwaliów?

tak, to dobry pomysł
10 (71.4%)
nie, można dyskutować o tym w innych działach
4 (28.6%)

Głosów w sumie: 14

Głosowanie skończone: Marzec 13, 2010,

Bogusława Deryło

Cytat: Jarek w Marzec 02, 2010,
Metodyka archiwalna - dział archiwistyki zajmujący się ustalaniem metod parcy w archiwum w zakresie kształtowania, gromadzenia, opracowywania, udostępniania i konserwacji materiałów archiwalnych. (PSA)

Cytat: Hanna Staszewska w Marzec 02, 2010,
Najogólniej mówiąc, metodyka archiwalna określa sposób postępowania z dokumentacją, czyli odpowiada na pytanie: " jak należy robić, żeby było dobrze ;D"

Wszystko to prawda, ale prze 13 lat pracy w AP nigdy nie usłyszałam słowa "metodyka" w innym znaczeniu niż "zasady opracowywania zespołu". Dlatego nie szukałam niczego o udostępnianiu w dziale "metodyka archiwalna" i przypuszczam, że nie tylko ja.
Nie wiem, czy dział pt. Udostępnianie, będzie bardzo popularny, ale chyba warto chociaż spróbować. Już jest dwoje chętnych.  :)

Hanna Staszewska

Cytat
Tutaj pojawł się problem bo tematyka z wątku Archiwa zakładowe przeniosła się także do wątku Metodyka archiwalna. Należało by z tym zrobić porządek, przenosząc posty
Porządek zrobiony, wątki przeniesione :)
Pozdrawiam

Jarek

CytatWszystko to prawda, ale prze 13 lat pracy w AP nigdy nie usłyszałam słowa "metodyka" w innym znaczeniu niż "zasady opracowywania zespołu". Dlatego nie szukałam niczego o udostępnianiu w dziale "metodyka archiwalna" i przypuszczam, że nie tylko ja.
Ha, a ja nie zwróciłem uwagi, że dział Metodyka w podtytule ma zawężenie tematyki do opracowania zasobu  :) Swoją drogą takie zawężanie rozumienia metodyki w praktyce pracy archiwalnej na swój sposób wskazuje nam obszary zaniedbywane ...
Jarek Orszulak

Bolek

Wnioskowałbym Jarek aby podobnie opisać wątek Archiwa Zakładowe. Przypuszczam, że każda nowa osoba szukając odpowiedzi na pytania a będąc archiwistą zakładowym umieszczała swoje pytania w Metodyce archiwalnej bo tak jej podpowiadał opis. Dalej jestem za rozszerzeniem opisu tego ostatniego wątku i uwzględnianie uwag iFAR-owiczów. Dobrym przykładem jest: http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=45 gdzie w poszczególnych działach są Księgi skarg i wniosków lub Porządkujące wątki gdzie każdy użytkownik może wpisać swoje wnioski.
prawy obrońca lewego słupka

Bogusława Deryło

Czy wynik głosowania 10 do 4 jest wystarczający, żeby założyć nowy wątek?
A jeżeli tak, to kiedy można się spodziewać otwarcia? 

Rafał Rufus Magryś

Witajcie,

Jasne - ankieta wskazuje że osobny dział należy założyć - natomiast mam pytanie: jakiś chętny na moderatora? :D

Pozdrawiam,
Rafał Magryś
Rafał "Rufus" Magryś
...patience is a virtue...

Robert

Mogę moderować. Chwila zawsze się znajdzie.  :)

Rafał Rufus Magryś

Witajcie po Świętach,

Od ponad tygodnia mamy dział "Udostępnianie" - i cisza i 0 postów... Mam nadzieję, że to jest wynik przygotowań świątecznych a nie braku potrzeby dyskusji w tym dziale ;)...

Pozdrawiam,

Rafał "Rufus" Magryś
...patience is a virtue...

Bogusława Deryło

Szczerze mówiąc ... nie zauważyłam, że nowy dział już jest - mam dwie wady wzroku  ;D.