Autor Wątek: EDYCJA OPISÓW DO ZDJĘĆ  (Przeczytany 7312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline imagines7

• słuchacz(ka)
EDYCJA OPISÓW DO ZDJĘĆ
« dnia: Styczeń 24, 2010, »
witam, mam pytanie czy istnieje możliwość edycji opisów zdjęć ? Wiele zdjęć ma tylko ogólne opisy które można by uzupełnić o nowe informacje.
ratujmy co się da...

Offline Jarek

• st. kustosz(ka)
  • archiwista zakładowy a nie żaden kustosz
Odp: EDYCJA OPISÓW DO ZDJĘĆ
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2010, »
Janie, przybliż nam proszę o jakie zdjęcia Ci chodzi.
Jarek Orszulak

Offline imagines7

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2010, »
np zdjęcie Sygnatura:  1-U-6736  to w/g mnie skrzyżowanie ulic Jakubowskiej i Łotewskiej
               Sygnatura:  1-G-7236  to w/g mnie dom  przy ulicy Estońskiej 3 (kiedyś ambasada Australii) ? dom S. Miernickiego, wybudowany w 1938 roku wg projektu Andrzeja Żeniuka, w stylu funkcjonalistycznym. (http://warszawa.wikia.com)
mógłbym podać inne przykłady...
ratujmy co się da...

Aleksander Korolewicz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2010, »
Acha, znaczy w szczególności rozchodzi się Szanownemu Panu o zbiory NAC on-line. Wybrałeś podforum "Na temat iFAR" i to nas chyba trochę zmyliło. :)

Ad rem. Edycja przez internautów jest oczywiście niemożliwa, można wysłać maila do NAC, ale czy to coś da, tak do końca nie wiem.

Ponoć tak, choć z moich osobistych doświadczeń wynika co innego. By nie być gołosłownym:
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/7983/5dcdec399de0ccbf418c143c0e8baeeb/
oraz
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/7984/5dcdec399de0ccbf418c143c0e8baeeb/
oraz inne.
To z całą pewnością nie jest "targ żydowski w getcie", to ul. Szeroka na Kazimierzu w Krakowie, getto powstało za Wisłą, w Podgórzu, a Żydów z Kazimierza wysiedlono. Widzicie tam jakiegoś Żyda vel Żydówkę? Sami goje. Maila z tą informacją do NAC wysłałem, i nic. Może nie dotarł albo uznano, że nie mam racji?

Offline luke

• archiwista
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 30, 2010, »
Ad rem. Edycja przez internautów jest oczywiście niemożliwa, można wysłać maila do NAC, ale czy to coś da, tak do końca nie wiem.
Oddział Fotografii NAC otrzymuje takie maile i bardzo często po weryfikacji poprawia opisy fotografii; uwagi zgłaszali również forumowicze :) Myślę, że zgłoszone przez Was uwagi będą szybko rozpatrzone, abyście mogli cieszyć oczy prawidłowo opisanymi zdjęciami ;D  sam często przeglądam audiovisa i zgłaszam poprawki.
pozdrawiam
ps. piszcie też na forum, o konkretnych przypadkach, będziemy weryfikować i poprawiać :) Maile mogą nie dochodzić :(

Offline imagines7

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 30, 2010, »
Dziękuję za szybką reakcję  :) Będę więc działał dalej w tym kierunku. Pozdrawiam
ratujmy co się da...

Offline Filip Kwiatek

• archiwista
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 30, 2010, »
Witam!

Poprawki proszę przesyłać na adres katarzyna.brakowska(at)nac.gov.pl

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2010, wysłana przez Rafał Rufus Magryś »

Offline Filip Kwiatek

• archiwista
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2010, »
W nadsyłanych poprawkach prosiłbym także o podawanie źródła. To nam ułatwi weryfikację.
Aktualizację bazy robimy mniej więcej co miesiąc, więc proszę nie oczekiwać natychmiastowych rezultatów  :)