Porządek na biurku i w komputerze

Zaczęty przez Grzegorz Gałęzowski, Listopad 03, 2009,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Grzegorz Gałęzowski

Według badań PriceWaterhouseCoopers Survey statystyczny pracownik biurowy
gubi 1 na 20 dokumentów, spędza 6 tygodni rocznie na szukaniu dokumentów, tworzy bez potrzeby 19 kopii zapasowych dokumentów rocznie (dotyczy to także dokumentów elektronicznych).

Ciekaw jestem czy można obiektywnie oszacować czy dokumenty są w miarę uporządkowane na biurku?

A co w przypadku dokumentów cyfrowych? Może warto nieco uporządkować swoje miejsce pracy by nie gubić swoich dokumentów

i nie tworzyć zbędnych pozycji?

Nieporządek nie tylko rozprasza, ale dodatkowo powoduje, że tracimy czas na szukanie konkretnych pozycji, potrzebnych nam w danym momencie do pracy. Rozproszone foldery, luźne dokumenty nazwane tak,  że po jakimś czasie nie wiadomo czego tyczyły to kolejne zmarnowane minuty.

Robert

Ciekawe... ale zdjęciem mojego "porządku" nie będę się chwalić  ;D Niemniej, nie mam problemu z odszukaniem czegokolwiek na biurku. To mój "porządek" i w nim się odnajduję. Za to dokumenty elektroniczne jak najbardziej w porządku chronologiczno-rzeczowym na dysku rezydują. Kopia zapasowa: bazy danych w odstępach max kwartalnych, reszta w miarę potrzeby i ilości. Akurat mój komputer robi "manualnie" za backup serwera.

P.S. Robiłem porządek na biurku na początku roku  :D i... w efekcie miałem problem z późniejszym odszukaniem konkretnych papierów.