Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Przechowywanie kaset wideo

Zaczęty przez Behemoth, Marzec 21, 2008,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Behemoth

Mam pytanko, może ktoś się orientuje czy w archiwum zakładowym można przechowywać kasety video?
Instytucja, w której pracuę posiadała kiedyś pracownię audio - video i produkowała filmy szkoleniowe dla rolników. Mam tego w archiwum kilkaset sztuk. Co z tym teraz zrobić? Zrobić zwykły spis? :'(

Wojciech Woźniak

Witam,
oczywiście, że można przechowywać kasety video w archiwum zakładowym. Pomóc może pismo okólne NDAP z 20 maja 1996 r. - wprawdzie dotyczy materiałów Polskiego Radia, ale może dać pewne pojęcie jak postępować z tego rodzaju materiałami. Pismo zostało opublikowane w Zbiorze przepisów archiwalnych wydanych przez NDAP w latach 1952-2000. W razie problemów z dostępnością proszę o kontakt przez prywatną wiadomość.
Sometimes you eat the bear
and sometimes the bear eats you

Wojciech Woźniak

Ciekawie zapowiada się również konferencja: Problemy opracowania materiałów audiowizualnych w archiwach państwowych. Nie wiem tylko czy jest otwarta dla osób z zewnątrz, ale o to już proszę pytać w Zakładzie Naukowym Archiwistyki.  :)
Sometimes you eat the bear
and sometimes the bear eats you

Katarina

Mamy w naszym archiwum zakładowym zbiór złożony z ponad 400 kaset vhs, podarowany nam przez rodzinę twórcy (pracuję w archiwum muzealnym). Kasety na opakowaniach miały na szczęście opisy co do zawartości, więc tworzyłam spis w oparciu o nie. I co dalej ze zbiorem... Kasety zostały ponumerowane, ułożone w kolejności w osobnej szafie, a kolega sukcesywnie przegrywa je na płyty dvd

Filip Kwiatek

Z własnego doświadczenia wiem, że nie wolno ufać opisom z taśm magnetofonowych czy wideo. Łatwość wielokrotnego kasowania i nagrywania na tym samym nośniku innych materiałów okazywała się poważną pokusą dla wielu  ;)
Jeżeli są możliwości, to warto jednak wszystko obejrzeć i zweryfikować.