Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Przekazywanie materialów archiwalnych do ap - paginacja akt

Zaczęty przez betinka, Październik 30, 2009,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

betinka

Jak trzeba paginować tomy w obrębie tego samego roku np Tom I 1-250 Tom II 251-460 i Tom III 461-620 czy każdy tom od 1  bo po kursie mam trochę namieszane w głowie.

Jarek

Każdy tom powinien mieć odrębną numerację.
Jarek Orszulak

albinka

A moim zdaniem numeracja w obrębie tomów powinna być ciągła, bo dotyczy tych samych akt.Zresztą nie ma na to żadnych przepisów ;-)

Jarek

Nie powinna i nie może być ciągła, bo każdy tom stanie się kiedyś w ap samodzielną jednostką archiwalną.
Jarek Orszulak

betinka

Dziękuję. Moim zdaniem w archiwum zakładowym na spisie zdawczo odbiorczym każdy tom powinien również byc rozpisany osobno jeżeli chodzi o materiały archiwalne a na kursie dowiedziałam sie w kolumnie 6 spisu może  być liczba większa niż 1   

albinka

Ale to już problem AP czy będzie chciał od nowa, po swojemu przepaginowaywać dokumenty. Tylko nie wiadomo po co, skoro na spisach i wykazach spisów jest oddzielny zapis o liczbie pozycji i liczbie teczek, czyli jednostek archiwalnych.

betinka

Do tej pory liczba pozycji i liczba teczek na spisach zd odb kat A była taka sama. Tak wymaga moje AP a kurs swoje.

Jarek

O ludzie, ludzie ... Dla ewidencji archiwum zakładowego wystarczy spis zdawczo-odbiorczy, gdzie jedna pozycja spisu odpowiada teczce rzeczowej i gdzie liczba tomów może być większa niż 1. Przy użyciu takiego spisu przekazuje się do az zarówno kat. A jak i kat. B, i nie ma potrzeby by było inaczej. Natomiast przy przekazywaniu akt z archiwum zakładowego do archiwum państwowego stosuje się ZUPEŁNIE INNY FORMULARZ na którym w ogóle NIE MA RUBRYKI ILOŚĆ TOMÓW - jedna pozycja spisu odpwowiada jednej teczce.

CytatAle to już problem AP czy będzie chciał od nowa, po swojemu przepaginowaywać dokumenty.

Właśnie po to akta ma paginować wytwórca, żeby archiwum nie musiało już tego robić. I tylko po to.
Jarek Orszulak

betinka

Ja to rozumie tylko może trzeba wytłumaczyć to mojemu AP.

betinka

TAK WYMAGA CZYLI ŹLE TAK?

Jarek

Pytasz o paginowanie czy o tomy na spisie?
Jarek Orszulak

betinka

Jedno wynika z drugiego, bo jeżeli np 3 tomy to paginacja powinna być ciągła. Czyli faktycznie od razu lepiej pisać tyle pozycji ile tomów , teczek i paginacje ma każdy tom czy teczka od 1.  Od 15 lat uczono mnie inaczej a teraz inaczej. Nawet program komputerowy który został zakupiony do archiwum w spisach zdawczo odbiorczych Kat A nie puszcza liczbę inną niż 1 w ilości teczek. Dlaczego? Zły program?

Jarek

Nie, nie i jeszcze raz nie co do paginacji - to jest to rzecz nieokreślona w żadnych przepisach, ale moim zdaniem nie podlegająca dyskusji - osobna numeracja stron dla każdego tomu kat. A, bez względu na sposób prowadzenia spisów.
Natomiast rzeczywiście, na zdrowy rozum, jeśli mamy program komputerowy do ewidencji archiwum, lepiej jest by każdy tom kat. A był osobną pozycją na spisie, bo nie trzeba (i nie powinno się) potem bawić w tworzenie nowych spisów na innych formularzach do przekazania do ap - bo niby z jakiej racji? Ale to jest taki przypadek, że stare zasady nie nadążają za nową techniką, więc przyjmując nowe akta do az najlepiej wymagać już by przy kat. A każdy tom był osobną pozycją na spisie.
Gorzej natomiast, jeśli próbujesz przepisać do komputerowej ewidencji stare spisy kat. A gdzie pozycje mają więcej tomów, program powinien to uwzględniać, ale szczerze mówiąc nawet ciężko to sobie wyobrazić.
Jarek Orszulak

betinka

CytatNatomiast rzeczywiście, na zdrowy rozum, jeśli mamy program komputerowy do ewidencji archiwum, lepiej jest by każdy tom kat. A był osobną pozycją na spisie, bo nie trzeba (i nie powinno się) potem bawić w tworzenie nowych spisów na innych formularzach do przekazania do ap - bo niby z jakiej racji?
Dziękuję za zrozumienie i oto mi chodziło.

Katarina

odnośnie paginacji... czy jak w teczce trafi mi się regulamin bądź niewielka książeczka to jej kartki też muszę paginować każdą z osobna czy książce nadać jeden numer? obłęd ;)