Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Jaka klasa rzeczowa? - dokumenty OT

Zaczęty przez Anonymous, Listopad 07, 2005,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anonymous

Witam Mam pytanie: jakie hasło kwalifikacyjne obejuje dokumenty OT?
I w związku ile powinny być przechowywane?

Bazując na RWA załączonym do Rozp. Min. Kultury z dnia 16.09.2002r.  w sprawie postępowania z dokumentacją... wytypowałem :idea:
- 341 - (księgowość materiałowo-towarowa) Dokumentacja księgowa - B5

jd

W praktyce stosuje się kategorię B-10
Ja bym podciągnąłe to pod dział 20-ty

Anonymous

Z jakich przepisów wynika B-10????
Jeśli chciałbym zakwalifikować dok. OT do "środków rzeczowych" to najwłaściwszy było by "24" Gospodarka materiałowa - a w tym dziale nie ma niczego pod co można by podciągnąć dokumenty OT.
POZDR!

jd

moja wiedza opiera sie na zasadach stosowanych w mojej firmie

Anonymous

Anonymous

dobra, dobra, tylko żadne 20 ani 24 - tylko i wyłącznie 341.
a juz czy B-5 czy B-10 to już rzecz w zasadzie drugorzędna.
J.

Anonymous

Ja bym powiedział że jest istotna różnica pomiędzy B5 i B10  :mrgreen:

Anonymous

No, w tym przypadku właśnie nie tak znowu bardzo. Istotne jest tu tylko to że w wykazie akt typowych klasa 341 ma kategorię B-5, natomiast jednostka organzacyjna może sobie to trzymać 10 lat i więcej. Nie wolno jedynie skasować takiej dokumentacji przed upływem 5 lat.
J.

marcia

Witam
U mnie w firmie OT są pod haslem 2102 - Magazynowanie i użytkowanie ruchomości, materiałów, narzędzi i pomocy biurowych i jest to kategoria B-5 akt.
(firma to Urząd miasta, wykaz akt był sporządzany na podstawie Rozporządzenia Premiera z 1999 roku)
Pozdrawiam :lol:

betinka

OT jest dokumentem księgowym ujętym wyraźnie w Instrukcji obiegu i kontroli dokumentów księgowych więc B5