Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Akta organizacji młodzieżowych po 1956 r.

Zaczęty przez Wojciech Woźniak, Marzec 20, 2006,

Poprzedni wątek - Następny wątek

Wojciech Woźniak

Witam
Pracuję właśnie nad aktami organizacji młodzieżowych powstałych po 1956 r. Chętnie wymienię się uwagami z Szanownymi Archiwistami, którzy zajmują się lub zajmowali tego rodzaju materiałami.
Sometimes you eat the bear
and sometimes the bear eats you

Arkadiusz Gawroński

Witam.
Właśnie zacząłem opracowywanie akt zespołu ZW ZSMP. Największy problem na który się natknąłem w tym zespole to totalny chaos w materiałach po 1985 roku. Brak protokołów z posiedzeń Plenum, Prezydium czy Komisji, pozostałe materiały to różnego rodzaju informacje, sprawozdania i inne, których nie można jednoznacznie przypożądkować
Jak ten problem wygląda w Państwa?

Wojciech Woźniak

Witam
No cóż, ja mam ten problem w odniesieniu do całości materiałów... Nie dostrzegłem dotychczas śladów żadnego sensownego porządkowania. Więc brak protokołów organów kolegialnych to chleb powszedni, podobnie jak teczki: korespondencja przychodząca i wychodząca zawierające materiały wszelkiego typu. Staram się je porządkować rzeczowo kierując się sferami działania organizacji młodzieżowych. najczęściej bowiem są to sprawozdania, programy, protokoły związane z konkretnymi działaniami i akcjami (np. akcja Postawy pod koniec lat '70, czy konkursy wiedzy albo plebiscyty róznego rodzaju), albo są to sprawodania ze stanu i działalności danej instancji, czy koła związku, albo plany i programy działania. Jest też mnóstwo kopii wytycznych i pism informujących o terminach posiedzeń etc.
Co ciekawe, a związane zapewne z losami tych akt, nie mam materiałów wychodzących poza rok 1984.
Sometimes you eat the bear
and sometimes the bear eats you