Autor Wątek: Co to jest sygnatura dawna?  (Przeczytany 9352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojciech Woźniak

• st. kustosz(ka)
Co to jest sygnatura dawna?
« dnia: Maj 26, 2009, »
Witam,
zasadniczo każdy archiwista wie co to jest sygnatura dawna. Problem pojawia sie, gdy trzeba ten parametr opisać w bazie danych. Obecnie dysponujemy polem "Sygnatura dawna" (zarówno i IZIE jak ZoSI) i zgodnie z instrukcją należy wpisać tam: "wcześniejsze sygnatury jednostki archiwalnej funkcjonujące w archiwum państwowym". Niby jasne, ale... czy do tego pola należy wpisać nr spisu zdawczo-odbiorczego/nr pozycji, czy też nie? Wydaje się, że jak najbardziej jest to sygnatura, która funkcjonowała w archiwum choćby tylko w momencie przejęcia akt, ale jak najbardziej może być określona a w konsekwencji opisana jako sygnatura dawna w odpowiednim polu bazy. A może jest to zupełnie odrębny byt zasługujący na osobny element opisu? Co o tym sądzicie Szanowni Forumowicze?

pozdrawiam
Wojtek
Sometimes you eat the bear
and sometimes the bear eats you

Offline Hanna Staszewska

• st. kustosz(ka)
Odp: Co to jest sygnatura dawna?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2009, »
Bardzo ciekawy problem.
Zasadniczo zawsze wydawało mi się, że sygnatura dawna to sygnatura nadana w archiwum państwowym, ale już nieaktualna (np. w wyniku przesunięcia do innego zespołu/zbioru, przesygnowania itp. prac).
Ale do takiej definicji nie pasuje np. sytuacja z zespołami otwartymi, gdzie obowiązujące przepisy wprost mówią o tym, że do czasu archiwalnego opracowania akt sygnaturą jednostki jest numer spisu zdawczo-odbiorczego i kancelaryjny znak teczki lub (w przypadku braku znaków kancelaryjnych) numer i kolejna liczba pozycji spisu zdawczo-odbiorczego (wszystko poprzedzone numerem zespołu) [paragraf 17 ust. 5 Zarządzenia nr 18 NDAP z 12 lipca 1967 r. w sprawie postępowania z aktami zespołów otwartych (Archiwalne wersety, s. 333-343)].
Zostawiłabym więc możliwość wpisania numeru ze spisu zdawczo-odbiorczego (oczywiście jeśli ktoś uzna, że taka informacja jest potrzebna) w polu "sygnatura dawna".
Nie widzę potrzeby tworzenia nowego pola dla tych danych.

Offline Wojciech Woźniak

• st. kustosz(ka)
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 28, 2009, »
Witam,
w związku z wątkiem zapraszam do oddania głosu w ankiecie

pozdrawiam
Sometimes you eat the bear
and sometimes the bear eats you

Offline Hanna Staszewska

• st. kustosz(ka)
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 28, 2009, »
Mam wątpliwość co do pytania ankietowego ;D:
"Należy" zamieniłabym na "można", bo wpisywanie takich danych każdorazowo powinno być poprzedzone analizą, czy jest to potrzebne.

Offline luke

• archiwista
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 28, 2009, »
Witam,
mam jedną wątpliwość,
korzystałem kiedyś ze spuścizny znanego "przedwojennego" polityka, która spoczęła w BN-ie.
Materiały były porządkowane przez samego twórcę i jego syna, który był archiwistą - (spuścizna uporządkowana, stworzono działy, nadano sygnatury). Po wojnie przejęto do BN-u i w trakcie porządkowania nadano nowe sygnatury. Następnie po jakimś czasie znowu podjęto się opracowania spuścizny i w związku z tym nadano nowe sygnatury. W świetle tego, co pisze Hania:
Zasadniczo zawsze wydawało mi się, że sygnatura dawna to sygnatura nadana  w archiwum państwowym, ale już nieaktualna (np. w wyniku przesunięcia do innego zespołu/zbioru, przesygnowania itp. prac).
dawną sygnaturą będzie ta z pierwszego opracowania w BN. A co z tymi, nadanymi przez samego twórcę, dzięki którym można (odtworzyć układ pierwotny i scalić) spuściznę, rozproszoną w kilku miejscach (BN, AP Kraków, AAN). Czy nie jest to istotna informacja, która powinna się znaleźć w polu dawna sygnatura, a może jak zastanawia się Wojtek w jakimś innym polu?

Offline Hanna Staszewska

• st. kustosz(ka)
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 28, 2009, »
Przypadek, o którym piszę Łukasz, tzn. sygnatura nadana przez twórcę, to jest sygnatura kancelaryjna (lub znak teczki ;)) i na to jest osobne pole w bazie.

Offline luke

• archiwista
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 28, 2009, »
no tak,
i już jestem spokojny  ;D