Witam,
mam jedną wątpliwość,
korzystałem kiedyś ze spuścizny znanego "przedwojennego" polityka, która spoczęła w BN-ie.
Materiały były porządkowane przez samego twórcę i jego syna, który był archiwistą - (spuścizna uporządkowana, stworzono działy, nadano sygnatury). Po wojnie przejęto do BN-u i w trakcie porządkowania nadano nowe sygnatury. Następnie po jakimś czasie znowu podjęto się opracowania spuścizny i w związku z tym nadano nowe sygnatury. W świetle tego, co pisze Hania:
Zasadniczo zawsze wydawało mi się, że sygnatura dawna to sygnatura nadana w archiwum państwowym, ale już nieaktualna (np. w wyniku przesunięcia do innego zespołu/zbioru, przesygnowania itp. prac).
dawną sygnaturą będzie ta z pierwszego opracowania w BN. A co z tymi, nadanymi przez samego twórcę, dzięki którym można (odtworzyć układ pierwotny i scalić) spuściznę, rozproszoną w kilku miejscach (BN, AP Kraków, AAN). Czy nie jest to istotna informacja, która powinna się znaleźć w polu dawna sygnatura, a może jak zastanawia się Wojtek w jakimś innym polu?