Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Jaka klasa rzeczowa? - oświadczenia wykładowców

Zaczęty przez albinka, Luty 13, 2009,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

albinka

WITAM

Chciałabym zapytać o oświadczenia wykładowców dotyczące stopnia  (podanego w procentach) oryginalności prowadzonego przez siebie wykładu, który jest objęty prawami autorskimi. Do tego oświadczenia podpięty jest wykaz przedmiotów, którego to oświadczenie dotyczy.Zazwyczaj w JRZWA jest klasa dot. praw autorskich (dokumentacja kat. A), ale jestem ciekawa, czy takie oświadczenia też powinny mieć tak wysoką kategorie archiwalną.

Pozdrawiam A.

Jarek

No nie wiem, takie oświadczenia powinny chyba raczej trafiać do akt osobowych wykładowców.
Jarek Orszulak

albinka

dziękuję, ale muszę wiedzieć na pewno, bo w archiwum, jak w matematyce 2+2=4, a nie chyba, bo kategoria dokumentu może być tylko jedna :-\

Jarek

Cytat: albinka w Kwiecień 01, 2009,
bo kategoria dokumentu może być tylko jedna :-\
I tu się mylisz  ;D - wykazy akt określają dwie a czasem nawet trzy (np. przykładowy wykaz akt typowych z rozporządzenia) kategorie archiwalne dla każdej końcowej klasy rzeczowej - w zależności od tego gdzie dokumentacja jest tworzona. Ale tu chodzi o przyporządkowanie dokumentacji odpowiedniej klasie rzeczowej a nie kategorii archiwalnej i tak na to powinnaś patrzeć.
Twoje wątpliwości powinien rozwiewać obowiązujący u Ciebie wykaz akt, jeśli tak nie jest to nie do mnie proszę kierować pretensje. Jeśli moje zdanie nie wystarczy to proponuję zwrócić się do archiwum państwowego o pomoc w klasyfikowaniu dokumentacji.
Jarek Orszulak

albinka

No właśnie.W wykazie jest odpowiednia klasa rzeczowa akt a jej przyporządkowana kategoria archiwalna dla jednostki  merytorycznej i innej niż merytoryczna i TYLKO TAKA KATEGORIA ARCHIWALNA może dotyczyć odpowiednich akt, bo inaczej byłby bałagan  :'( w archiwum.

PS1 . Nie mam do nikogo pretensji, tylko pytam starszych, bardziej doświadczonych archiwistów, bo nie mam jeszcze zbyt dużej praktyki archiwalnej  :-[. A to forum jest b. fajne i można się z niego dowiedzieć dużo ciekawych rzeczy, a czasem śmiesznych, np. że ktoś znalazł w archiwum zdaje się zasuszonego nietoperza  :o

PS2. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów  :)