Serdeczne dzięki dla wszystkich dyskutantów za reakcję! Nie wiem tylko dlaczego spotkało mnie tyle zarzutów
Próbowałam bowiem dyskusji. Muszę jednak jakoś zareagować. Po pierwsze to w ramach zjazdów IFAR jest dyskutowana ZoSIA i słownik, więc łączę NAC i IFAR. Poza tym IFAR jest nieformalną grupą osób (i bardzo dobrze!) i chyba nie muszę uczestniczyć w zjazdach by móc zabierać głos
A tak naprawdę to po prostu doskwiera brak czasu i czasami nie pasujący termin. Poza tym obie opisane przeze mnie inicjatywy powinny oprócz forów prywatnych omawiane być przede wszystkim w gremiach do tego powołanych i działających w sieci archiwów państwowych, bo kto tak naprawdę za wszystko weźmie odpowiedzialność?! To są zbyt ważne sprawy by omawiać je wyłącznie na zjazdach IFAR? Poza tym w pewnym momencie muszą nabrać kształtu formalno-prawnego, bo przecież działamy w sferze finansów publicznych i w administracji publicznej... Zachęcam nadal do rozmowy i do działania po wypracowaniu wspólnych rozwiązań, z naciskiem na "wspólnych".
Serdecznie pozdrawiam licząc na sympatyczny odzew
Ps. Mała złośliwość - a czy Ifarowicze uczestniczą w innych zjazdach i konferencjach niż własne? Nie pamiętam bowiem takich wystąpień, ale może to problem z moją pamięcią.