Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Kategoria archiwalna - decyzje administracyjne = B10?

Zaczęty przez Michał Anioł, Marzec 13, 2007,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michał Anioł

:?:  Czy każda decyzja musi mieć kategorię B10, na mocy jakiego rozporzadzenia  :?:
Jestem zielony - mam problem z jrwza, nie rozumiem dlaczego tak ma być - że B10, nie wiadomo z kad to ma wynikać.

Jarek

a o jakie decyzje chodzi, jakiego urzędu/organu administracji?
Jarek Orszulak

Michał Anioł

Jednostka podległa Urzedowi Miasta. Pomoc społęczna.
AP jak to oni każą przekwalifikować akta do innej kat. nie tłumaczac dlaczego. Tylko w ubiegłym roku musiałem przekwalifikować z B5 do B10 dodatki mieszkaniowe i zasiłki celowe.

Jarek

czyli wg mnie ma tutaj zastosowanie instrukcja kancleryjna dla organów gmin ustalona rozp. prezesa rady min. Jej par. 15 mówi że zmiany w jrwa "mogą być dokonywane tylko na podstawie zarządzenia kierownika urzędu w porozumieniu z właściwym archiwum państwowym". Chyba że chcodzi o akta kt. chcieliście już wybrakować.
Jarek Orszulak

Michał Anioł

Rozp. Prezesa Rady Min. mówi, ze te akta o których ja akurat mówie przechow.  5 lat, z tad moje zdziwienie. I zapytanie o być moze inny zapis który to reguluje.

Jarek

nie znam takiego rozporzadzenia i mocno wątpię czy jest. AP powinno pamiętać że ono też nie może "ot tak" zmieniać kategorii. Najprościej poprosić ich o  pisemne wyjaśnienie na jakiej podstawie podwyższają tę kategorię.
Jarek Orszulak

albinka

Witam
Prosze mi powiedziec, jak dlugo przrchowuje sie decyzje administracyjne. ktos mi powiedzial, ze 5 lat (z zachowaniem termniow odwolawczych). przestudiowalam KPA, ale tam ani slowa na ten temat. Chyba, ze przeoczylam :(. Pomozcie Panowie i Panie.
A.

albinka

Czy ktos z archiwistow potrafi odpowiedzic na moje ptyanie dotyczace czasu przechowywania decyzji administracyjnych? Byc moze jest banalne, ale moze jednak ktos dysponuje rozporzadzeniem ministerialnym, ktore reguluje ten problem. Bede bardzo wdzieczna
Albinka.

Jarek

Pytania przeniesiono do odpowiedniego wątku.
Jarek Orszulak

Ewa33

Czas przechowywania decyzji administracyjnych nie jest odrębnie regulowany tylko dlatego że są to decyzje. Każda taka decyzja jest w jakiejś sprawie i decyzja wraz z resztą akt sprawy musi mieć taki sam czas przechowywania. Wszystko więc zależy od tego w jakiej sprawie wydawana była decyzja administracyjna. Jeżeli pójdziemy tym tropem, to nie studiujemy KPA w poszukiwaniu okresu przechowywania dokumentacji, ale właściwe przepisy z których wynika, że dana sprawa jest prowadzona i w jej ramach są wydawane decyzje, postanowienia, itp. itd.
Jeżeli mówimy o pomocy społecznej, to po pierwsze jednostka zajmujaca się tymi sprawami to pewnie GOPS lub MOPS. Jest to samodzielna jednostka organizacyjna, więc przy obecnym stanie prawnym zgodnie z paragrafem 3 ust. 6 rozporządzenia Min. Kultury z 16.09.2002 r. musi opracować własny wykaz akt i uzgodnić go z dyrektorem AP. Nie może więc posługiwać się wykazem akt dla organów gmin.
Po drugie czas przechowywania dokumentacji kat. B nie zależy od AP tylko od instytucji, która ją wytwarza. To ta instytucja ma się zastanowić nad okresem przydatności tych akt wynikających z przepisów prawa w opraciu o które dokumentacja powstaje. AP ma stać na straży tego co kwalifikuje się do kat. A. Może natomiast jedynie doradzać i sugerować zmiany okresów przechowywania kat. B, korzystając ze swego doświadczenia w relacjach z innymi instytucjami.
Akta pomocy społecznej spokojnie można zakwalifikować do B5. Sugestie AP biorą się zapewne z tego że nałożyli sprawy pomocy społecznej ze sprawami zasiłków alimentacyjnych. Są to jednak zupełnie inne kwestie.
Proponuję jeszcze raz skonsultować się z AP w trybie roboczym, a jak się będzie upierać to zawsze można odwołać się do NDAP.
Pozdrawiam

albinka

A ja dalej nie wiem, na mocy jakiego dokladnie paragrafu decyzje administracyjne przechowuje się 5 lat :(
Może jednak ktoś odpowie na moje pytania???
A.

betinka

albinko napisz o jakie decyzje Ci chodzi i w jakiej instytucji. Bo np decyzje budowlane 5 lat po nieistniejącym już budynku, decyzje podatku od nieruchomości B-10, decyzje od podatku rolnego B-5, decyzje najmu lokalu 5 lat od zaprzestania najmu itp itp

albinka

Chodzi mi o decyzje (różne) władz. Sądziłam, że KPA (albo jakieś zarządzenie ministerialne) reguluje ten problem.