Internetowe Forum Archiwalne > Metodyka Archiwalna

Rolnicze Zespoły Spółdzielcze /popularnie kołchozy/

(1/2) > >>

Barbara Grzybek:
Właśnie jestem w trakcie porządkowania rolniczych zespołów spółdzielczych /w kwietniu temat dyskusji na posiedzeniu Komisji Metodycznej we Wrocławiu/, ciekawi mnie czy w innych Archiwach zachowały się takie materiały i czy będziecie to koledzy archiwisci opracowywać z myślą zachowania tego typu materiałów jako ważnego źródła historycznego do badania historii wsi okresu PRL-u/ akta tego typu pochodzą z lat 1950-1960, przeważnie/.

Pozdrawiam

Bogusław Kleszczyński:
AP w Rzeszowie posiada kilka takich zespołów, ale są one bardzo małe. Opracowano je ponad 10 lat temu i musiałbym sie nimi blizej zainteresowac, żeby sprawdzić co konkretnie z nimi robiono.

Powodzenia  :D

Anonymous:
Nas to też czeka w najbliższym czasie. Jest tego sporo zespołów i w zasadzie mamy je zakwalifikowane jako kat. B ale prawdopodobnie przekwalifikujemy do A. Problemem jest ilość tego: 2-3 jednostki z każdego RSP. Zastanawiałem sie nad konstrukcją archiwalną pt. Akta Rolniczych Spółdzielni Produkcyjnych z terenu województwa.... na zasadzie analogi jak z aktami komisji wyborczych. Ale jest to jeszcze pieśń przyszłości i należy to gruntownie przemyśleć.

Anonymous:
A propos kołchozów.
Na temat RZS jakiś czas temu wymieniałam uwagi z Panem Kleszczyńskim,  skorzystałam z kilku rad. We Wrocławiu na posiedzeniu Komisji Metodycznej przyjęto inwentarze RZS w podziale na powiaty. Raczej w obrębie województwa to za szeroko. Zespoły z Archiwum Lubańskiego także liczą po 2-3 jednostki. No cóż tyle zostało. I należy się z tym pogodzić ponieważ w przypadku wybrakowania tych jednostek zniknie nam RZS z danej miejscowości. W aktach PPRN nie zawsze są kopie.
Życzę owocnej pracy i chętnie pomogę jeśli będą pytania na temat RZS.
B. Grzybek

Anonymous:
Podział RSP na powiaty jest chyba dobrym rozwiązaniem. Może nawet lepszym niż na województwa. Jeśli w przyszłości zajmiemy się tego typu aktami nieomieszkam skorzystać z podpowiedzi.
pzdr.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej